Warning: mysqli_num_fields() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /var/www/sri-lanka.dk/public_html/wp-includes/wp-db.php on line 3182
Værd at vide om mad, drikkevarer og etikette på Sri Lanka

I denne artikel ser vi på den historiske baggrund for det spændende og krydrede køkken, som du kan opleve på Sri Lanka. Vi fortæller om de vigtigste retter, du skal unde dig selv at bestille på øens restauranter – og hvilke drikkevarer du kan glæde dig til. Og endelig kan du læse om, hvordan du helst skal opføre dig, hvis du spiser sammen med de lokale srilankanere.

 

De lokale råvarer

Sri Lanka er som bekendt en ø, og i tidernes morgen satte det logisk nok en begrænsning for spændvidden af planter og dyr. Lykkeligvis har tusindvis af tilflyttere i hundredvis af år medbragt alskens spændende råvarer, som i dag findes i rigelige mængder på Sri Lanka. Øen nærmest bugner af dejlig mad.

Kokosnød, kikærter, linser, bønner og krydderier har fandtes på øen i tusinder af år. Og faktisk har især kanel og te gjort Sri Lanka – der tidligere hed Ceylon – til en vigtig spiller i verdenshandelen.

På mange måder minder det srilankanske køkken om det indiske. Det gælder brugen af krydderier, og det gælder basiskosten, som ofte er vegetarisk. Dog har kød historisk set indgået i maden, hvor det var tilgængeligt. Reptiler, hjortedyr og vildsvin har været spist rundt omkring på øen, men både dengang og nu er fisk ulige mere populært. Tun, mahi-mahi, scad og andre lækre fisk fra de omkringliggende vande finder vej til både de lokale og turisternes tallerkener.

 

Men som sagt – lige som inderne er mange srilankanere vegetarer eller nyder kun kød og fisk i meget begrænset omfang. Det har både religiøse, økonomiske og sundhedsmæssige årsager.

Fiskerne sri lanka

Som turist vil du naturligvis kunne bestille kylling, kød og fisk på langt de fleste restauranter. Men hvorfor ikke prøve at spise som de lokale? En vegetarret med kikærter, kartofler og masser af spændende krydderier får dig til fuldkommen at glemme, at du ikke spiser kød.

De berømte srilankanske curries kan minde en del om denne opskrift, der er skrevet af folk, som har rejst både i Indien og på Sri Lanka – men tilpasset mulighederne i Danmark.

Religionerne og maden

Den største indflydelse på det srilankanske køkken er uden tvivl kommet fra de forskellige religiøse grupperinger, der har slået sig ned på øen.

De fleste mennesker på Sri Lanka er i dag buddhister, mens der er store mindretal af henholdsvis muslimer og hinduer. Muslimer undgår gris og alkohol, mens oksekød er forbudt for hinduer. Buddhister er til gengæld ofte vegetarer, og disse forbud og påbud mærkes tydeligt, når man er gæst på øen. Kylling og fisk er derfor de mest almindelige ikke-vegetariske fødevarer.

Krydderierne er nok det område, hvor srilankansk madkultur i dag har sit største ’claim to fame’, og som historisk har ændret smagene på øen. Både europæere og andre kulturer har indført dusinvis af skønne krydderier, som srilankanerne har brugt til at peppe deres traditionelle mad op med. Dybest set har øens andre traditionelle basisråvarer ikke ændret sig så meget over årene.

Krydderier sri lanka

Bare rolig, du vil ikke få serveret reptiler! Og nu om dage vrimler Sri Lanka med restauranter fra mange nationaliteter og naturligvis fast food af forskellig art. Det gælder især i Colombo og øens andre større byer samt turistområderne langs kysten. Vi synes dog, du med sindsro kan kaste dig ud i det lokale køkken, der er både velsmagende, sundt og billigt.

Hvis du kigger godt efter, kan du på lokale restauranter få serveret en skøn curry for godt 200 LKR (under en 10’er!).

 

Retter på Sri Lanka, du skal unde dig at smage

  • Rice and curry. Sri Lankas nationalret, som du kan få overalt – og som smager forskelligt overalt. Retten består af forskellige krydrede småretter – og den allestedsnærværende ris. Du kan også få:
    • Dhal curry, hvor hovedingrediensen er linser
    • Beetroot curry med rødbeder
    • Fish curryfl.
  • Kottu Roti. En ret bestående af grofthakket roti (brød), grøntsager og krydderier kombineret med kylling, æg eller ost. Forrygende street food til ingen penge.
  • Dybstegte pakker med krydret grøntsags- eller kødfyld. Som snack eller hurtig frokost.
  • Egg hoppers. En slags pandekager formet som en skål, hvori du kan fylde diverse curries. Genial morgenmad.

Salg af bananer sri lanka

De almindeligste drikkevarer

Som du kan læse andetsteds her på siden, er te Sri Lankas mest berømte drikkevarer. Verdens bedste teer er dyrket på øens smukke teplantager, som du helt klart skal unde dig at besøge. Også selv du normalt ikke er den store tedrikker! Bare rolig, du kan også få kaffe overalt.

Ellers kan du glæde dig til de lokale juicer presset på frugter dyrket og plukket lige i nabolaget: Passionsfrugt, mango, ananas – og naturligvis frisk kokosmælk.

Alkohol fås mange steder, både i form af øl, internationale spiritusmærker og vin (sidstnævnte især på de dyrere hoteller). Men hvorfor ikke prøve den lokale Toddy, der er brygget på fermenteret palmesaft, eller Arrack brygget på kokos eller andre lokale frugter…

Vand skal købes på flaske. Og du skal passe på med isklumper og rå frugter og grøntsager, der kan være skyllet i det lokale vand. På turistrestauranter er dette dog ikke et problem, her kender man til de sarte, europæiske maver.

Salg af løg sri lanka

Etikette som gæst

Hvis du er inviteret ud som gæst af lokale srilankanere, er der nogle få regler, der er gode at følge. Vigtigst er det at kende dine værters religion, som dikterer reglerne.

Som sagt: Blandt buddhister er det mest almindeligt at spise vegetarisk. Blandt hinduer undgår man oksekød, og blandt muslimer er grisekød og alkohol bandlyst.

Uanset religion, så klæd dig konservativt, dvs. arme og ben tildækket, og blandt muslimer skal kvinders hår også helst være tildækket og skoene tages af, inden du træder ind i private hjem.

Hvis du bliver budt mad, så er det høfligst at takke ja. Da du kan risikere at blive budt mange gange, så nøjes med at tage lidt af gangen. Og husk at efterlade lidt mad på tallerkenen til sidst for at signalere, at din vært har sørget godt for dig.

Hvis der ikke er bestik, så spis med din højre hånd (kun højre hånd) og brug ris eller brød som basis for at tage de øvrige ting på tallerkenen. I øvrigt er det normalt at vaske hænder både før og efter spisning.

 

Nyd det hele

De nævnte regler om etikette gælder primært, hvis du er gæst hos nogen. Hvis du bare er almindelig turist og går på restaurant, så er der sådan set ikke nogle konkrete regler andet end, at du forventes at opføre dig høfligt. Men sådan er det jo i hele Asien, intet specielt for Sri Lanka.

Derfor: Nyd den skønne mad og de friske drikkevarer … og tanken om, at det heller ikke i dag er din tur til at vaske op. God rejse!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *