Nuwara Eliya

Nuwara Eliya er en lille by i Sri Lankas centrale provins. Nuwara Eliya, som betyder ”City of Lights”, kaldes også ”Lille England” på grund af dens karakteristiske engelske landsbystil. Byen ligger i 1.868 meters højde over havet, meget smukt omkranset af dale og bjerge med temarker så langt øjet rækker, og klimaet er lidt køligere hér i forhold til, hvor vi ellers har været. Den årlige gennemsnitstemperatur ligger på ca. 20 grader. Området betragtes, som det mest betydningsfulde for te produktionen i Sri Lanka.

Fra Kandy til Nuwara Eliya

Køreturen fra Kandy til Nuwara Eliya er nærmest ubeskrivelig smuk. Allerede på vej ud af Kandy, hvor vi holder ved jernbaneoverskæringen og venter på, at toget til Nuwara Eliya passerer, kan vi ane, hvad der venter os. Turen fører os stille og roligt gennem en natur med palmer i vejkanten op i bjergene og igennem små byer, hvor vejen nogle steder snor sig, som i et fransk cykelløb. Vi passerer små og store vandfald, og udsigten til de nærliggende bjerge er helt fantastisk.

Efterhånden som vi kommer højere op og nærmer os Nuwara Eliya kan vi mærke, at temperaturen falder, men alligevel er her en frodig natur, som gradvist ændrer sig fra palmer og træer til temarker. På bjergsidernes plateauer vokser te buske så langt øjet rækker, og vi kommer forbi tefabrikker, hvor der er mulighed for besøg.

Nuwara Eliya, City of Lights eller Lille England

Tilnavnet ”Lille England” og den engelske stil fik Nuwara Eliya på grund af de britiske te fabrikanter, som tilplantede området, og grundlagde den berømte Ceylon te. I dag er lilleputbyen et spændende mix af Sri Lanka og England, og en tur forbi The Hill Club og en gåtur i Victoria Park er værd at tage med.

Grand Hotel Nuwara Eliya

Uanset om man er te drikker eller ej, så er de næsten uendelige temarker, der omgiver byen, et malerisk syn, som du får svært ved at slippe igen. Te buskenes grønne blade, som kontrast til den blå himmel, giver en indre ro. Og te markernes symmetriske stier skaber de smukkeste mønstre i det grønne tæppe af te. Hvis du ser godt efter kan du se, at markernes grønne farve nogle steder er lysere. Det er de te buske, der endnu ikke har fået plukket topskuddene.

Du bør unde dig selv et besøg på Glenloch, eller anden te plantage. En guidet tur viser processen fra tebladene kommer ind til teen er drikkeklar. Maskineriet der fremstiller teen, lige fra deling til fermentering står næsten som fra fabrikken blev opført. Efter rundturen kan du nyde en kop Ceylon te i te huset med udsigt over markerne. Du kan læse mere om vores besøg på te plantagen her.

Sri Lankas køkkenhave

Nuwara Eliya er også kendt som “Sri Lankas køkkenhave”. Klimaet heroppe er som man kender det fra England – køligere, regn og godt fugtigt. Jorden er således ikke den røde/gule jord, som man finder andre steder på England, men her er faktisk sort jord, som vi kender det fra Danmark.

Alle de grønsager, som du finder på markederne rundt omkring på Sri Lanka, stammer fra Nuwara Eliya. Der er således store marker med løg, gulerødder, radisser, squash, salat, rødbeder – alt det du kender fra en typisk dansk/engelsk køkkenhave.

Ture fra Nuwara Eliya

Ikke langt fra Nuwara Eliya ligger to vigtige natur attraktioner. Nationalparken Horton Plains med det berømte World’s End og Adam’s Peak, som er det højeste punkt i Sri Lanka. Begge ligger ca. 35 km fra Nuwara Eliya og kan nås i bil på godt en time. Vil du til toppen af Adam’s Peak skal du regne med en tur om natten på 5-7 timer op, afhængig af om du tager nord- eller sydruten. Hvis du ikke er til en så lang vandretur op, men gerne vil vandre i naturen, er Horton Plains mere overkommelig. En rundtur på omtrent 10 km til World’s End og tilbage tager ca. 3 timer.¨

Hoteller og overnatningsmuligheder i Nuwara Eliya

Der er et hav af hoteller i byen – og i alle prisklasser. Vi boet i en af de gamle “Engelske” huse og det var desværre meget koldt og fugtigt. Sådan skulle de være i på de fleste af hotellerne, men tager man et af dem i den dyre ende, skulle det ikke være så slemt. Du kan se listen med hoteller her.

Vejret i Nuwara Eliya

Vejret i Nuwara EliyaÅret rundt
MånedMax. temperaturMin. temperaturSolskinstimerNedbørsdage
Januar211066
Februar221066
Marts231177
April2312612
Maj2214512
Juni2014413
Juli2014412
August2014412
September2013413
Oktober2113416
November2112516
December2012512

Billeder af husene i Nuwara Eliya

Husene i Nuwara Eliya er som, at se de gamle huse i England – byens posthus ligger stadig i en gammel engelsk bygning:

Posthuset Nuwara Eliya

Rundt omkring søen ligger der endnu flere flotte gamle huse (billederne er desværre ikke så gode pga. vejret)

Søren ved Nuwara Eliya

Søen ved Nuwara Eliya og engelske huse

Og vores hotel var også en fin gammel engelsk bygning – det virker lidt forkert, at se engelsk stil/huse og der stå står palmer ude foran 🙂 (se øverst)

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Jeg kan hjælpe med at planlægge din rejse - Få en rejseplan inkl. privatchauffør - Helt uforpligtende Kontakt mig her
Scroll to Top