Te plantager og gamle te fabrikker på Sri Lanka

En ting som Sri Lanka er meget kendt for, er det deres te og den høje kvalitet som teen har. Nu tænker du sikkert, at du ikke har hørt om te fra Sri Lanka, men det skyldes sikkert, at det oftest kaldes for “Ceylon te” – Ceylon er Sri Lanka’s “gamle” navn.

Kort om teen’s historie på Sri Lanka

På Sri Lanka har der været te siden skotten James Taylor i 1867 plantet den første te busk. James Taylor udviklede te industrien sammen med Thomas Lipton (som du sikkert kender fra Lipton Te?), hvilket blev en stor succes og kun 13 år efter de to gik igang, sendte de mere end 22.900 tons te ud fra Sri Lanka.

James og Thomas te blev kendt som te af høj kvalitet og dette har hængt ved lige siden. Sri Lanka er i dag verdens 4. største te producent.

Te buskene kan blive meget høje, men pga. alle nye blade/skud plukkes af, hver 7. dag, bliver te planterne aldrig mere end ca 1-1.½ m høje.

Te plukkere på sri lanka

Te plantagerne ses over alt i højlandet og på vejen mod Nuwara Eliya. Det er utroligt smukt, at køre mellem plantagerne og på vejen kan du besøge en gammel te fabrik.

Besøg te plantager på Sri Lanka

Vi var inde og besøge Glenloch te fabrik på vej til Nuwara Eliva. Vi drikker dog ikke selv te, men det var en oplevelse, som vi nok ikke kunne opleve igen og derfor afsatte vi tid til det. Glenloch var ikke et mærke vi kendte, men for os var det også mere oplevelsen.

Rundturen på te fabrikken

Da vi kommer til fabrikken går vores privat chauffør hen og finder en medarbejder, som kan give os en “gratis” rundvisning på fabrikken. Vi får af vide, at vi blot skal følge efter ham og så viser han os rundt og fortæller på samme tid, hvordan te produktionen foregår. Vores guide snakker engelsk på et okay fornuftigt niveau.Besøg på te plantage

Vi startede ud med, at gå op af en høj trappe, der føre op til stedet, hvor te bladene komme ind på fabrikken for at tørre.  Det ligger højt oppe, så de naturlige vinde kan bruges, men der er også en stor fane i hver sin ende, som kan blæse luft ind under bladene.

Herefter kommer vi rundt og ser de forskellige maskiner, som de bruger i produktionen. Flere af maskinerne er over 150 år gamle og har været der siden starten – ja faktisk ser stedet og teknikken ikke ud til, at have ændret sig meget de sidste 100 år.

Rundturen på te fabrikken tager ca. 10-15 minutter og var faktisk meget spændende – på trods af en meget uengageret guide. Da vi kom til det sidste sted på fabrikken gjorde guiden tegn til, at han ville have lidt drikkepenge. Han havde dog ikke gjort det særlig godt, men vi gav ham lidt alligevel. Så selvom rundturen var gratis, ja så endte den med at koste lidt småpenge 🙂

Maskiner på te fabrikken

Smagsprøve på te efter rundturen

Efter rundturen på te fabrikken kom vi over i den nye bygning (hvor man også kunne spise frokost med en super flot natur i baggrunden). Her fik vi en gratis kom te, så vi kunne smage, hvor god kvalitet teen var. Men da vi normalt ikke drikker te, var det ikke fordi vi synes, at den var speciel god. Selvom man sad og nød sin te, var der på intet tidspunkt nogle, som forsøgte, at sælge os noget te – hvilket var rigtig dejligt.

Jeg tror dog det skyldes, at vi nok var de eneste, der ikke brugte en formue i te butikken 🙂

Der findes masser af te fabrikker, hvor man kan komme på besøg og nogle af dem, er meget større end den vi var på og tjener flere penge på turister end på selve eksporten af te. Så mulighederne er mange for, at besøge te plantager på Sri Lanka.

Skal du besøge en te plantage/fabrik på Sri Lanka?

Hvis i har tiden og alligevel skal op i højlandet og se Horton Plains, vil det ikke forlænge jeres tur mange timer, at besøge en te plantage – og så er jeg ikke i tvivl om, at det er noget i skal gøre. Hvis i er de store te-elskere vil i sikkert også synes det var meget interessant, at besøge en te fabrik og smage helt frisk te i høj kvalitet.

Men har i ikke de planer om en tur til højlandet, er det ikke værd at køre efter. Der er så mange andre spændende ting på Sri Lanka, som jeg meget hellere vil anbefale jer, at bruge tiden på.

Der er dog et “men”. For naturen på vejen op til te fabrikkerne – de mange te plantager, er så smukke, at de måske gør hele turen værd – bedøm selv.

Udsigt over te plantager

Spørgsmål og erfaringer med teplantagerne på Sri Lanka

Har du besøg nogle af te plantagerne må du meget gerne smide en kommentar, så andre kan få glæde af dine erfaringer og læse om fordele/ulemper ved stedet. Du er også velkommen til, at stille spørgsmål om the plantagerne via nedenstående kommentarfelt.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Jeg kan hjælpe med at planlægge din rejse - Få en rejseplan inkl. privatchauffør - Helt uforpligtende Kontakt mig her
Scroll to Top