Polonnaruwa

Polonnaruwa er en af fem antikke byer i Sri Lanka, som er på UNESCO World Heritage List (UNESCOs Verdensarvsliste). Polonnaruwa ligger i det Nordcentrale Sri Lanka er det næstældste kongerige, og var på den tid centrum for voksende handel og et blomstrende landbrug. Sidstnævnte ses af et veludviklet vandingssystem, som var alt andet overlegent, og som stadig er i brug. Overvejer du en ferierejse til Sri Lanka må du ikke gå glip af et besøg i Polonnaruwa.

På vores rundrejse i Sri Lanka, har vi set antikke ruiner, stupaer, statuer og fantastiske kulturelle og religiøse seværdigheder, og man skulle tro, at vi havde set det hele. Men Polonnaruwa er et kapitel for sig, og lægger endnu en dimension til oplevelserne af det antikke Sri Lanka. Det gamle eller antikke område rummer forskelligartede ruiner og der er meget at se på. Vi bliver nærmest kastet tilbage i tiden, hvilket på en gang er både uvirkeligt og dybt fascinerende.

Polonnaruwa ligger ved den nordøstlige bred af det nordlige vandreservoir, der sammen med to andre reservoirer udgør søen Parakrama Samudraya, som er den vigtigste del af vandingssystemerne. Smalle kanaler forbinder søen med Polonnaruwa.

Polonnaruwa Quadrangle (firkant)

Polonnaruwa Quadrangle er en lille gruppe antikke ruiner indrammet af en tyk firkantet mur. Som det var typisk for den tid, så kommer vi ind gennem et Gate House, og da det er et helligt sted, skal vi tage sko og hovedbeklædning af. Det er noget af en varm fornøjelse for vores nordiske fødder, så vi beholder strømperne på.

Vatadage
Vatadage

Noget af det første, der springer i øjnene er den runde Vatadage (se billede i toppen), hvor en statue af Buddha sidder i midten i lotusstilling. På hver side af indgangen til Buddha står en Guard Stone og holder vagt. En kvinde og en mand. Ved siden af Buddha statuen er et skilt, der fortæller, at man ikke må have ryggen til Buddha, når man fotograferer. Det er buddhistisk skik, at man aldrig vender ryggen til Buddha.

Buddha sidder i midten i lotusstilling
Buddha sidder i midten i lotusstilling

Selvom der er tale om ruiner, er de velbevarede, og i det nordøstlige hjørne af området står monumentet Satmahal Prasada. Det er seks niveauer højt og siges at have haft endnu et niveau. Det helt specielle ved Satmahal Prasada er, at det mest af alt minder om en firkantet pyramide. Eller en pyramide opbygget af trin. Den er ikke typisk buddhistisk og er blevet opført med inspiration fra andre kulturer og religioner.

Satmahal Prasada
Satmahal Prasada

En anden ruin, som har indflydelse fra en anden religion er Thuparama Gedige, som er et mere eller mindre tomt buddhistisk tempel. Den udvendige udsmykning bærer præg af en stærk hinduistisk indflydelse. Inde i templet står flere Buddha statuer, som kun kan ses i skæret fra stearinlys.

Thuparama Gedige
Thuparama Gedige

På vej mod den nordligste del af det antikke område passerer vi spændende hindutempler og Polonnaruwas største stupa, som måler 54 meter i højden. Rankot Vihara er Sri Lankas fjerdestørste stupa, og stilen er den samme, som ses i Anuradhapura.

Rankot Vihara
Rankot Vihara

Gal Pota, som betyder sten bog, er en imponerende sten på mere end 9 x 1,5 meter og op til 66 cm tyk, og har en tre siders inskription. Stenen er den største af sin art i Sri Lanka og vejer 25 tons, og trukket de 100 km fra Mihintale til Polonnaruwa af elefanter.

Gal Pota
Gal Pota

Hele området ved Polonnaruwa Quadrangle er bare helt fantastisk og med masser af spændende ting. Vi kunne blive ved med, at tage billeder og opdage nye flotte udsmykninger. Her et lille udpluk:

Polonnaruwa Quadrangle 1 Polonnaruwa Quadrangle 2 Polonnaruwa Quadrangle 3 Polonnaruwa Quadrangle 4 Polonnaruwa Quadrangle 5 Polonnaruwa Quadrangle 6

Gal Vihara

Gal Vihara er en buddhistisk helligdom, som er hugget ud i en kæmpe klippe. Hér findes fire kæmpe statuer af Buddha, som er hugget i hele stykker granit. Det er et helt enestående syn, som nærmest symboliserer Buddhas livsfaser. De fire statuer, hvoraf de tre henholdsvis sidder, står og ligger foran klippen og den sidste sidder inde i den udhuggede klippe viser, den fineste skulptørkunst i Sri Lanka.

Gal Vihara
Gal Vihara

De to første statuer viser Buddha siddende i meditation eller i lotusstilling, og udstråler den sædvanlige ro og fred.

Buddha siddende i meditation Buddha siddende i meditation

Den tredje statue er en 7 meter høj stående Buddha, som ung, med korslagte arme og et lille smil på læberne. Vores guide fortæller, at statuen viser Buddha efter han modtog oplysningen.

Stende Buddha
Stende Buddha

Den sidste statue er en liggende Buddha, som også kaldes den sovende Buddha. Den sovende Buddha er den døde Buddha, som blandt andet symboliseres ved stillingen af fødderne, hænderne og puden, som Buddha hviler hovedet på.

Liggende Buddha
Liggende Buddha

Der er så meget at se på i den gamle del af Polonnaruwa, at en dag måske ikke er nok. De kongelige paladsruiner, de kongelige bade og kan man ikke få nok af stupaer, findes der en del af dem i området. Et nærmere kig på de hinduistiske templer er også værd at tage med, som en kontrast til de buddhistiske helligdomme. En tur ved søens bred med det rige fugleliv, er også et dejligt afbræk, hvis du har brug for en lille pause.

Bygning i Polonnaruwa Konglige bade Statue af kongen Sten skulptur Polonnaruwa

Kort over Polonnaruwa – Kort over seværdighederne i Polonnaruwa

Kort over seværdighederne i Polonnaruwa
Kort over seværdighederne i Polonnaruwa

Hotel i Polonnaruwa, mad og drikke

Der er gode overnatningsmuligheder i Polonnaruwa og omegn, så der er ingen grund til, at haste væk herfra. Priserne er rimelige, og der er muligheder for enhver smag og økonomi. Pollonaruwa Rest House, som har en historie ligger ved søen og giver måske den bedste udsigt af alle stederne. Se Rest House og de andre hoteller her.

Som så mange andre steder, er der ikke fine restauranter og spisesteder, men der ligger dog to, som blandt andet serverer en god rice and curry. Ellers er der som regel muligheder for mad på overnatningsstederne uanset om det er hotel eller guest houses.

Har du brug for en drink, er der ikke de store muligheder bortset fra overnatningsstederne. Men hvem har også brug for en drink efter en berusende udflugt tilbage i tiden i Polonnaruwas antikke ruiner?

Spørgsmål og erfaringer med Polonnaruwas

Har du besøg Polonnaruwas må du meget gerne smide en kommentar, så andre kan få glæde af dine erfaringer og læse om fordele/ulemper ved stedet. Du er også velkommen til, at stille spørgsmål om Polonnaruwas via nedenstående kommentarfelt.

1 kommentar til “Polonnaruwa”

  1. Har netop i dag, skærtorsdag 2016, besøgt stedet, som ganske rigtigt er stort og imponerende. Vi lejede cykler gammen vores booking.com-vært og cyklede gennem området. Det kan varmt anbefales men ikke tidligere end 14, da det bliver for varmt. Vi havde 36 grader midt på dagen. Skoene og hatten skal jo af, men sokker kan klare den værste varme fra fliserne. Hvad angår en “drink” findes der en beer and Wine shop, som har det hele. Kan vel nærmest sammenlignes med spritbolaget i Sverige. De fleste ved hvor det ligger, så spørg bare om vej – de ved sjovt nok også at det smager godt. Lion lager er fin og koster ca 10 kr for en dåse med 500 ml, en flaske med 625 ml koster ca 25 kr på restauranter. God tur. 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Jeg kan hjælpe med at planlægge din rejse - Få en rejseplan inkl. privatchauffør - Helt uforpligtende Kontakt mig her
Scroll to Top