Fiskerne på pinde på Sri Lanka

På Sri Lanka findes der nogle meget specielle fiskere, der sidder på pinde. Det er en gammel tradition fra langt tilbage, men det vides ikke prævist, hvornår traditionen begyndte.

Traditionen startede med omkring 500 fiskefamilier i byen Galle og store dele af det sydvestlige Sri Lanka.

De indfødte fisker ved, at sidde på en pind, hvor der er sat en anden pind på vandret, hvor de sidder og balancerer. De holder fast med den ene hånd og har så en fiskepind i den anden. De sidder gerne omkring 2 meter over vandet.

Det er en meget diskret og fredelig måde at fiske på, der foregår på bredden. Fiskerene sidder gerne i lang tid og venter på at fiskene kommer. Udefra ser det ikke ud som om, fiskerne benytter sig af madding – men det kan de gøre.

Den gamle tradition ud dør

I dag sidder de der stadig, men pga. af effektivisering af landets fiskeri, er det svært at holde den gamle tradition i live. Samtidig kan turister i form af badegæster komme i vejen ved at larme og dermed skræmme fiskene væk. Den gamle fisketeknik kan ikke matche store fiskebåde, hvor virksomheder med store net tager alt, de kommer i nærheden af. Det øger udbuddet og gør derved den traditionelle forretning mindre rentabel for de indfødte.

Efter tsunamien i 2004 var der en periode, hvor fiskeren ikke var til at se, men i dag er de tilbage og sidder igen på deres pinde. Tsunamiens store kræfter var med til at ændre i Sri Lankas kyster og umuliggjorde fortsat fiskeri med den gamle metode, mange af de steder der før var de mest populære.

Kun for turisternes skyld

I dag sidder de fleste af fiskerne, der kun for turisternes skyld, og de kan derfor finde på at kræve penge for at man tager billeder af dem. Det står der kun sjældent på skilte i forvejen. Hvis du tager et billede og bliver afkrævet penge, kan du overveje hurtigt, men bestemt at gå videre, hvis du føler situationen er ubehagelig.

Jeg tog selv ovenstående billede 50m, fra den “normale” nedgang til dem og da de så, at jeg stod der, gik der ikke lang tid før en hoppede ned og løb hen imod mig og ville have penge for de billeder jeg havde taget.

Det er dog et smukt syn, at se fiskerne balancere på pinde og fange fiskene på en meget rolig måde. Måden at fiske på er unik for Sri Lanka og ses derfor ofte på billeder i turistplancher, der lokker med rejser til øen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Jeg kan hjælpe med at planlægge din rejse - Få en rejseplan inkl. privatchauffør - Helt uforpligtende Kontakt mig her
Scroll to Top