Kandy

Kandy er Sri Lankas spirituelle centrum eller hovedstad, og uanset om du er interesseret i verdens religioner eller ej, må du ikke gå glip af et ophold i Kandy. Byen byder på kultur, farver og folklore, og er ikke uden grund på UNESCO World Heritage List (UNESCOs Verdensarvsliste). Kandy ligger i det centrale Sri Lanka i en dal omkranset af små bjerge næsten 500 meter over havets overflade. Byen er den næststørste og landets gamle hovedstad, hvor Sri Lankas sidste konge regerede fra. 

Vi er stået tidligt op. En tynd tågedis hænger mellem bjergtoppene, og holder solens stråler tilbage lidt endnu. Det føles næsten, som at sidde i teatret og vente i spænding på, at scenetæppet skal gå. I det fjerne anes lyden af de første tuk-tuk’er i gaderne, som det tydelige tegn på, at dagen er ved at tage sin begyndelse.

Den hvide Buddha i Kandy

Hvor du end befinder dig i Kandy, følger Buddha dig med et udtryk af ophøjet fred. Sådan føles det i hvert fald. For den 26 meter høje hvide statue af Buddha, som sidder ovenpå Bahirawakanda templet, kan ses uanset hvor du er i byen. Så vi har tænkt os, at begynde dagen med et besøg i templet og se den hvide Buddha på tættere hold.

Bahirawakanda templet ligger ca. en kilometer fra Kandy centrum, så det kan nås til fods. Vi har ladet os fortælle, at det kan være svært at finde, så vi vælger for en sikkerheds skyld, at lade os transportere i en tuk-tuk. Templet ligger højt og på det sidste stykke vej hænger de karakteristiske buddhistiske flag over vejen og byder velkommen.

Den hvide Buddha er et imponerende syn, og det er udsigten fra templet også. Kandy ligger nærmest for fødderne af os, og som den hvide Buddha, skuer vi direkte over på Temple of the Tooth ved Kandy Søens bred, som vi bare er nødt til at besøge.

Temple of the Tooth

Temple of the Tooth betragtes som en af Sri Lankas største helligdomme, og efter endnu en tur i minibussen står vi foran komplekset, der huser både templet og det kongelige palads. En lav karakteristisk udskåret hvid mur omkranser komplekset, og ved festligheder placeres lys i udskæringerne, så hele forsiden lyses op. Et spektakulært syn!

Temple of the Tooth indeholder Sri Lankas mest betydningsfulde Buddhistiske levn, nemlig en af Buddhas tænder. Det siges, at tanden blev fjernet ved Buddhas kremering og smuglet til Sri Lanka i en prinsesses hår. Buddhas tand ligger i et juvelbesat skrin, som hviler på en overdådig lotusblomst af guld. Tusindvis af pilgrimme valfarter hvert år til templet for, at få et glimt af skrinet. Det sker ved den årlige festival Esala Perahera, hvor Buddhas tand er omdrejningspunktet.

Esala Perahera

Vi havde hørt om Esala Perahera, men pga. tidspunktet for vores rejse, var det desværre ikke muligt, at overvære det store optog, som måske er den vigtigste del af festivalen.

(Nedenstående er således en beskrivelse jeg har fået tilsendt fra nogle, som har overværet optoget.)

Det er fuldmåne og luften blandt de titusindvis af tilskuere vi er sammen med, er ladet af spænding og der er en summen af forventning til, hvad der skal ske. Vi bliver nærmest suget ind i stemningen, og pludselig giver gaden genlyd af smæld, der i første omgang minder om små kinesere en nytårsaften. Lyden bliver højere, og pludselig ser vi de hvidklædte unge Sri Lankanske mænd med røde skærf, som svinger deres lange piske, og med piskesmældene symboliserer torden. Optoget er begyndt.

Gaden er oplyst af fakler og i de næste 3 timer ser vi flagbærere med Buddhistiske flag og fakkeldansere der på ekvilibristisk vis jonglerer med ild. Nogle på stylter, andre stående på skuldrene af hinanden og andre igen liggende på gaden. Som de langsomt bevæger sig fremad, rammes vi af varmen fra faklerne og mindes om, at det ikke er en film vi ser, men et imponerende levende optog. Musik og dans forenes, og stemningen bare stiger og stiger mens trommedanserne passerer. Det er et inferno af kunst, farver og lyde, og vi må endnu engang knibe os selv i armen for, at fatte hvad vi er vidner til. Udklædninger og udsmykninger er så smukke, at det går over ens forstand.

Optogets helt store højdepunkt er uden tvivl elefanterne. Alle er de udsmykket med farvestrålende dækkener med symboler, mønstre og små lyspærer, som dækker de enorme kroppe, ørerne og snablerne. Deres tunge skridt i gaden kan mærkes under fødderne, og synet af elefanterne anført af den specielt udvalgte, som bærer Buddhas tand, får åndedrættet til at gå i stå et øjeblik. Dette optog er i sandhed noget af det flotteste vi har set, og vi kan kun anbefale at lægge et besøg i Kandy i festivaltiden.

Te, krydderier og flere elefanter

Kandy ligger i dalen og mange af bjergskråningerne er tilplantet med te marker. Sri Lanka er et te land, og det er ikke kun drikken, der kan virke beroligende. Også synet af te markerne med sine lave tætte grønne vækst i sirlige rækker, giver indtryk af stoisk ro og harmoni. I Kandy ligger Te Museet, der fortæller historien om Sri Lankas te produktion, og selvom man ikke er te drikker, er det absolut et besøg værd.

Det samme gælder New Ranweli Spice Garden, hvor man kan se og lære om Sri Lankas krydderier. I det Sri Lankanske køkken bruges, som i de øvrige asiatiske lande, mange specielle krydderier, og det er muligt at købe krydderierne efter turen.

Pinnewala Elephant Orphanage, som vel nok nærmest kan kaldes et fristed for elefanter, huser omkring 70 mere eller mindre tamme elefanter, og ligger omkring en times kørsel fra Kandy. Der er bestemte bade- og spisetider, som altid er sjove at overvære. Og specielt når de går de 400 meter til vandet for at bade.

Vejret i Kandy

Kandy kan besøges året rundt – men nogle måneder har mere solskin, mindre nedbør og varmere vinde, men alt sammen kan du se i dette skema, hvor de vigtigste forhold om vejret i Kandy er vist:

Vejret i KandyÅret rundt
MånedMax. temperaturMin. temperaturSolskinstimerNedbørsdage
Januar271876
Februar291885
Marts301987
April3021712
Maj2921611
Juni2821613
Juli2821611
August2821611
September2820613
Oktober2820616
November2820616
December2719613

Hotel i Kandy, mad og drikke

Kandy byder på et godt udbud af overnatningsmuligheder i forskellige prisklasser, lige fra små guesthouses til hoteller. Priserne stiger i tiden omkring festivalen, så det er en god idé, at booke i god tid. Se hotellerne her.

Der er ikke det helt store udbud af spisesteder i Kandy. I hvert fald ikke set med vesteuropæiske øjne, så mange spiser på hotellet eller på deres guesthouse. Der findes alligevel enkelte fornuftige spisesteder, så man ikke behøver at blive ”hjemme” hele tiden.

Det samme gør sig gældende for pubber mv., hvilket skyldes Kandys strenge alkoholpolitik. Men det er muligt, at finde enkelte steder, hvor man kan få sig en drink.

Selvom der ikke er det helt store udbud af restauranter og pubber, føles det ikke som et problem. Et besøg eller ophold i Kandy, byder nemlig på mættende oplevelser af både spirituel og kulturel karakter.

Få et tilskud til din rejse

Flere danskerne (end de selv er klar over) har krav på, at få 1.500-4.500 kr. – er du en af dem?

Læs mere her!

Spørgsmål og erfaringer med Kandy

Har du besøg Kandy må du meget gerne smide en kommentar, så andre kan få glæde af dine erfaringer og læse om fordele/ulemper ved stedet. Du er også velkommen til, at stille spørgsmål om Kandy via nedenstående kommentarfelt.

4 kommentarer til “Kandy”

 1. Hej Kristian.
  Skøn blog du har!

  Min kæreste og jeg står over for en tur til Sri Lanka her i juli. Vi lander i Colombo, men har kun hørt kedelige ting om byen, så vi tænker at tage direkte til Kandy.
  Er der nogle hoteller du kan anbefale her? Vi tænker omkring 500 Per nat i alt. Jeg har svært ved at finde ud af, hvor der er bedst at bo – midt i byen eller lidt udenfor. Hvad er dine tanker om det?
  Vi tager jo af sted i en måned, som ikke er helt oplagt ift vejret, men det var det eneste tidspunkt, der kunne lade sig gøre. Ved du, hvordan vejret typisk er i Kandy i den periode? Det er jo inde i højlandet, så jeg overvejer om det måske er ret køligt og en varm trøje hjemmefra vil være en god ide. 

  Jeg håber, at du kan hjælpe med mine mange spørgsmål!
  Og tak for gode tips på bloggen.

  Vh Maja 

  1. Kristian Konradsen

   Hej Maja,

   Glad for du fandt min blog brugbar! 

   Vil gerne hjælpe, men det afføder nogle spørgsmål den anden vej rundt :O)

   Jeg er helt enig. Vi havde også 1½ dag i Colombo og det var nok – der er bare ikke ret meget at se i byen.

   Er der en grund til, at i vil direkte til Kandy og er det kun første stop på en rundtur eller skal i være i Kandy i længere tid?

   Vi var jo selv på Sri Lanka i Juli måned og havde skøn vejr og hele øen – kun i Nuwara Eliya at vi havde koldt vejr. Da vi var i Kandy var vejret skønt med høj sol og tæt på 30 grader. Hotellets pool var dog kold, men vi kom under alligevel 🙂 Vi havde lige 30 min med regn den ene dag, men det var faktisk bare skønt. 

   I skal forvente sådan ca 25-28 grader og med risiko for regn før/sidst på dagen.

   Mht. om i skal bo midt i byen eller udenfor, kommer lidt an på, hvordan i rejser. Vi boet lidt udenfor byen, men havde så en flot udsigt over hele byen. Vores privatchauffør kørte os ind til byen når vi havde brug for det (ca 5-6 min i bussen). Men der er jo også tuk tuks, så det er nemt og hurtigt at komme rundt.

   Der findes mange gode hoteller både i og udenfor byen – så det kommer lidt an på jeres budget?

   Mvh
   Kristian

   1. Hej Kristian

    Tusind tak for dit svar.

    Ja, det er også det vi har hørt om Colombo. Og når du også bekræfter det, er der jo blot endnu større grund til at springe den by over.

    Vi havde tænkt os at tage til Kandy fordi vi har hørt godt om byen og fordi der er – som vi har forstået det – nogle forskellige seværdigheder som ikke ligger langt derfra, hvorfor Kandy ville være en god base i nogle dage. Vi ankommer kl. 5 om morgenen i Colombo og vi forestillede os derfor, at en direkte videre tur til Kandy ville være overkommelig, så vi slap for at være i Colombo.
    Vi har tre uger i Sri Lanka i alt og vi har som sagt tænkt os at tage til Kandy først, derfra lidt længere nordpå og så ned igen langs østkysten (fordi det er på den østlige side, hvor vejret er bedst på det tidspunkt af året). Men denne plan er kun noget vi har talt lidt løst om – intet er endeligt planlagt. Så hvis du tænker, at en anden rute eller startby kunne være oplagt, så må du meget gerne sige til.

    Den regnmængde du nævner, synes jeg lyder helt okay. Jeg frygtede nemlig, at det varede flere timer. Men hvis det er de kraftige regnskyl på en halv time-time, så synes jeg da, at det går an. Det er rart at høre.

    Du har helt ret ift. tuk tuks. Hvis det ikke er sværere end det, så er det måske meget rart at bo lidt uden for byen, hvis byen er for larmende og hektisk (?). Men hvis du synes, at det er en hyggelig by at bo i, så vil det også passe os godt. Jeg kan hurtigt blive rastløs, hvis jeg synes, at jeg er lidt for isoleret fra resten af omverdenen 🙂
    Vi har ikke det helt store voldsomme budget, men vi regner med, at vi i gennemsnit skal bruge 250-300 kr. per person per nat. Så et dobbeltværelse til omkring 500-600. Jeg regner ikke med, at vi kan booke de helt store lækre luksushoteller på baggrund af det budget, men det er også fint. Jeg forestiller mig egentlig, at vores overnatningsmuligheder vil lande et sted midt i mellem hostel/guesthouse og et pænt hotel. Er det nogenlunde rammende eller hvordan?

    Tak fordi du tager dig tid til at hjælpe os. Det er vi virkelig glade for.

    Bedste hilsner Maja

    1. Kristian Konradsen

     Hej Maja,

     Når i skal være der i tre uger, er der god mulighed for, at få set alt det man bør/skal se når man er på Sri Lanka.

     Jeg havde nok valgt en anden start base, så der ikke er så meget kørsel frem og tilbage. Kandy ligger jo lidt oppe i bjergene og derfor er der lidt transport tid til/fra byen. 

     Jeg vil nok hellere anbefale jer noget ala vores tur, men hvis i så ikke har så mange overnatninger i Negombo. Så kommer i “øen rundt” og der er mindst mulig transport.

     Alle større byer på Sri Lanka har larm og er meget hektiske – jeg ville vælge et hotel lidt uden for byen og med udsigt over det flotte område.

     Hvis du hurtig bliver rastløs er Kandy ikke en by i vil være ret lang tid i. Der sker da noget, men det er stadig en by du ser/oplever på en dag eller 1½. 

     I kan faktisk få rigtig fine og flotte hoteller inkl. halvpension for det niveau, så det behøver i ikke være nervøse for. 

     Jeg kender ikke så mange hoteller i Kandy, men jeg synes i skal finde ud af, hvad i vil se i byen og så bruge google maps til, at se, hvilke hoteller, der er i byen og hvor de ligger henne. På den måde kan i komme tæt på seværdighederne og få en flot udsigt.

     Mvh

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Jeg kan hjælpe med at planlægge din rejse - Få en rejseplan inkl. privatchauffør - Helt uforpligtende Kontakt mig her
Scroll to Top