Tsunamien i 2004 sri lanka

Tsunamien i 2004

I december 2004 ramte en af de hidtil største naturkatastrofer verden. Tsunamien, der startede den 26. december om morgenen, ramte store dele af Asien her i blandt Sri Lanka.

Jordskælv i Det Indiske Ocean

Tsunamien kom af et undersøisk jordskælv vest for øen Sumatra i Indonesien, jordskælvet igangsatte en lang række tsunamier, der forårsagede store ødelæggelser. Tsunamierne ramte de fleste lande, der grænser op til Det Indiske Ocean. Blandt de hårdest ramte lande var Indonesien, Indien, Thailand og Sri Lanka.

På richterskalaen blev styrken af jordskælvet målt til 9,1, som gør det til det 3. kraftigste jordskælv målt indtil videre.

Der blev dræbt over 225.000 mennesker i de i alt 11 ramte lande, som gør det til en af de naturkatastrofer med flest dræbte.

Store ødelæggelser på Sri Lanka

På Sri Lanka døde over 34.000 mens 1,5 millioner blev hjemløse.

Tsunamien ramte også Sri Lanka hårdt da omkring hele 70 % af kysten blev ramt – speciel de øst, syd og sydvest vendte kyster. De døde var derfor mange af de lokale der bor tæt på havet.

Mange huse på Sri Lanka blev revet ned da tsunamien skyllede ind over øen. Blandt andet blev et børnehjem med 150 forældreløse børn skyllet i havet og en katolsk kirke flydt med troende blev ramt.

På Sri Lanka skete der også den hidtil største togulykke i verden også kendt som Queen of the Sea togulykken. Den første tsunami der ramte toget gjorde ikke noget, men da den anden kom, væltede det toget rundt og omkring 1700-2000 passagerer omkom.

Efter jordskælvet faldt turismen på Sri Lanka og i mange af de andre asiatiske lande i en periode. Mange restauranter og hoteller på Sri Lanka var også nød til at lukke indtil de var blevet restaureret eller bygget op på ny. Heldigvis er turismen i dag kommet tilbage til Sri Lanka og de andre asiatiske lande.

Sri Lanka blev altså hårdt ramt af tsunamien, men hvis du rejser til Sri Lanka i dag, mærker du ikke meget til det. Der er nogle få ruiner rundt omkring på øen, men turismen er oppe at køre igen, og alt i alt er Sri Lanka kommet sig efter Tsunamien.

Siden 2004 er der også kommet større sikkerhedsforanstaltninger på Sri Lanka og tsunamien er i dag bare en del af Sri Lankas fantastiske historie.

De nye sikkerhedsforanstaltninger er bl.a. at det ikke længere er lovligt, at bygge huse helt ned til havet. Nu må du kun bygge 50m fra stranden.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Jeg kan hjælpe med at planlægge din rejse - Få en rejseplan inkl. privatchauffør - Helt uforpligtende Kontakt mig her
Scroll to Top