fakta om sri lanka

Fakta om Sri Lanka

Officielt navn

Landets officielle navn er Democratic Socialist Republic of Sri Lanka. Navnet Sri Lanka er afledt af sproget Sanskrit, hvor Lanka betyder ø og Sri betyder hellig eller strålende. Sri Lanka betyder derfor Hellig Ø.

Igennem historien har Sri Lanka haft mange navne. Ofte blev og bliver landet blot omtalt som Lanka. Et af de mest kendte navne var Ceylon, som briterne gav øen, og som var landets navn frem til 1972. De fleste kender eller har hørt om Ceylon te. Selvom landet skiftede navn bliver teen fra Sri Lanka stadig kaldt Ceylon te.

Størrelse

Sri Lanka har et areal på 65.610 km2 og er dermed godt halvanden gang større end Danmark, som til sammenligning har et areal på 43.098 km2.

Indbyggertal

Der er 20.277.597 indbyggere i Sri Lanka, hvilket svarer til en befolkningstæthed på 323 personer pr. km2. Til sammenligning har vi i Danmark 5.623.501 indbyggere, som giver en befolkningstæthed på 130 personer pr. km2.

Sprog

Hovedsprogene er singalesisk og tamilsk, mens engelsk tales og forstås i vid udstrækning og er et anerkendt sprog. Dette skyldes den store indflydelse Storbritannien historisk set har haft i Sri Lanka.

Styreform

Sri Lanka har siden 22. maj 1972 været en republik med valg til parlamentet. Landet styres af regeringen, der ledes af en præsident, som er statens og regeringens leder. Landet har ligeledes en premierminister, som er kabinetschef og er præsidentens nærmeste. Sri Lanka er i øvrigt det ældste demokrati i Sydasien.

Hovedstad

Sri Lankas parlament og regeringskvarter ligger i en af Colombos forstæder, som hedder Sri Jayawardenapura Kotte. I daglig tale kaldes den blot for Kotte. Colombo er Sri Lankas største by og regnes også for landets kommercielle hovedstad eller handelscentrum.

Religion

Buddhisme er den største religion i Sri Lanka med hele 70 %, og de fleste buddhister er Singalesere. Herefter følger Hinduisme med 12 %, hvor den overvejende del er Tamiler. Islam er den tredjestørste religion med 10 %, og de øvrige religioner, herunder Kristendom, udgør de resterende 8 %.

Du kan læse mere om religion og befolkningen på Sri Lanka her.

Indkomst

Den gennemsnitlige indkomst pr. indbygger i Sri Lanka er i 2013 143.184,00 Sri Lanka Rupees (LKR), hvilket svarer til 6.025,02 DKK eller prisen for en flybillet fra København til Colombo.

Valuta

Sri Lankansk Rupee (LKR)

Valutakurs (vejledende) 

100 LKR = 5,30 DKK

Betalingsmidler 

På de større hoteller, restauranter og forretninger kan man som regel betale med internationale kreditkort som fx Visa, MasterCard og American Express. Derudover findes i de store byer også hæveautomater. Det er dog en god idé altid at have kontanter på sig, da de fleste mindre steder ikke tager imod kreditkort. Kommer du udenfor storbyerne kan du ikke regne med, at kunne betale med kreditkort.

Når du skal veksle penge, er bankerne det bedste sted idet kurserne her er bedre. Danske banker veksler ikke til Sri Lanka Rupees, så hvis du vil have vekslet lidt hjemmefra må du fx i Forex. Vær i øvrigt opmærksom på, at det ikke er tilladt at ind- og udføre mere end 5.000 LKR.

Tidszone

Sri Lanka ligger i tidszonen UTC +5.30, som svarer til dansk tid +4.30. Det vil sige, at når klokken er 12.00 i Danmark, er den 16.30 i Sri Lanka.

Internationale lufthavne

Sri Lanka har tre internationale lufthavne:
Bandaranaike International Airport (kaldes også Katunayake International Airport, Negombo International Airport og Colombo International Airport),
Ratmalana Airport (Colombo)
Mattala Rajapaksa International Airport.

Der er ingen direkte flyforbindelser fra Danmark til Sri Lanka, så der må påregnes en mellemlanding med skift af fly. Den samlede rejsetid varierer lidt, men man skal regne med omkring 13-18 timer afhængig af flyrute og stop-over tid.

Spørgsmål til fakta om Sri Lanka

Du er velkommen til, at stille spørgsmål via nedenstående kommentarfelt.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Jeg kan hjælpe med at planlægge din rejse - Få en rejseplan inkl. privatchauffør - Helt uforpligtende Kontakt mig her
Scroll to Top