Nordlige del

Rejs til Sri Lankas Nordlige del

Når der snakkes om den nordlige kyst i Sri Lanka, er det primært området omkring Jaffna bugten, der tales om. Området blev hårdt ramt under de væbnede konflikter, og det er stadigvæk noget der bærer tydeligt præg i området.

Jaffna er hovedstaden i den nordlige del af Sri Lanka. Der er mange flotte templer i byen, og hinduism spiller en stor rolle i området pga. den tætte placering til Indien.

Det skal du se i Sri Lankas nordlige del

Hvis du tager til den nordlige del, primært Jaffna, skal du love os, at du ser følgende ting:

  • Den hollandske fæstning i Jaffna
  • Nallur Kandaswamy templet
  • Vaddu Kannaki Amman templet
  • Keeramalai badebrønd
  • Biblioteket i Jaffna

Lidt om historien

Det vides ikke præcist, hvornår der startede med at bo mennesker i den nordlige del af Sri Lanka. 600 år f.kr. er man sikker på, at der har boet folk her, men mange mener, at der også har boet mennesker mange hundrede år før det. Men meget af områdets rige historier starter først med Kongeriget Jaffna, som især var stærkt i det 13. og 14. århundrede.

Senere blev Sri Lanka en del af Portugal, og portugiserne grundlagde i 1621 den nuværende by Jaffna, som deres hovedsæde i Sri Lanka. Sidenhen erobrede hollænderne byen i 1658, og i denne periode voksede byen gevaldigt. I 1796 overtog Briterne området, og de var en del af Storbritannien helt frem til slutningen af anden verdenskrig. Op igennem 80’erne og 90’erne var området hårdt ramt af borgerkrigen i Sri Lanka. En krig som fortsatte helt frem til i 2009, og det er først nu, at den nordlige del langsomt er begyndt at blive opbygget igen.

Det gør området til et både skræmmende og interessant sted at besøge, da der er sket så mange forfærdelige ting i løbet af borgerkrigen og alligevel finder man en enorm optimisme.

Hvordan er klimaet?

Området har tropisk klima. Dvs. at der ikke er en tør sæson ved Jaffna. Det er altid varmt, og området har de højeste gennemsnitstemperaturer i hele Sri Lanka. Gennemsnitstemperaturen om dagen er mellem 28 og 34 grader, så det har ikke den store betydning, hvornår du besøger området.

Selvom der er tropisk klima, er der en fornuftig luftfugtighed, som gør, at den høje temperatur er til at holde ud. Hvis du gerne vil undgå det værste regn, skal du ikke tage hertil fra november til februar, da det er værst i denne periode.

 

Steder at bo i den nordlige del

Du skal ikke tage til denne del, hvis du forventer vild luksus, da området stadigvæk er ved at blive bygget op efter borgerkrigen. I Jaffna kan du få et ok hotel på City Hotel Jaffna.

Herudover er der en række gæstehuse i området, som er hyggelige, men der er ikke den store luksus.

Indkøbsmuligheder

Der er ikke de vilde indkøbsmuligheder, så du skal tage hertil for at opleve et mere lokalt Sri Lanka og deres mad. Når du er der, skal du prøve retten Jaffna Kool, som er en meget stærk ret, som de er kendt for netop  i dette område.

Det kan selv være problematisk i området at skaffe basale ting som forskellig medicin og benzin. Så du skal helt klart tage medicin med hjemmefra, da du ikke kan være sikker på, at du kan købe det her.

Begivenheder og seværdigheder

Den hollandske fæstning i Jaffna

Fæstningen er bygget i granit og ligger i byen Jaffna. Fæstningen blev bygget af portugiserne i 1625 og blev renoveret af hollænderne i 1658, da de overtog den. Det er ikke muligt at se det hele, da den er ved at blive opbygget igen efter mange års borgerkrig. Det var dog ikke kun borgerkrigen, som har taget hårdt på fæstningen, da lokale også tog sten fra den for at bygge deres huse.

Nallur Kandaswamy templet

Det er et ikonisk hindutempel, som blev bygget første gang i år 948. Herefter blev der bygget flere nye templer samme sted, og det tempel, som du ser i dag er fra 1734.

Grunden til at stedet har stor betydning er, at det fylder meget i de nordlige hinduistiske tamilers bevidsthed. Det er også fra dette temple, at der hvert år bliver holdt festivalen Kodiyetram.

Keeramalai badebrønd

Det er en friskvandsbrønd, som du kan bade i. Den ligger ved stranden, og det siges, at den har terapeutiske egenskaber. Det gør den til et populært sted for både turister og lokale.

Biblioteket i Jaffna

Det virker måske lidt sjovt at anbefale et bibliotek, men det har stor betydning for Jaffna. Det blev bygget i 1933 men brændt ned i 1981. Inden det brændte havde det en af de største bogsamlinger i Asien. Sidenhen blev det genopbygget og nu er de begyndt at indsamle bøger igen, så de kan vende tilbage til tidligere tiders storhed.

Andre områder på Sri Lanka

Du kan læse mere om de andre områder på Sri Lanka i min artikelserie her:

Rejs til Sri Lankas Nordvestkyst
Rejs til Sri Lankas Vestkyst
Rejs til Sri Lankas Østkyst
Rejs til Sri Lanka Sydkyst
Rejs til Sri Lankas Sydcentrale del
Rejs til Sri Lankas Kulturelle Trekant

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Jeg kan hjælpe med at planlægge din rejse - Få en rejseplan inkl. privatchauffør - Helt uforpligtende Kontakt mig her
Scroll to Top