Besøg i krydderi have (Spice garden) på Sri Lanka

Hvis du ikke allerede har været i en krydderi have (eller Spice Garden, som det hedder i Sri Lanka), så bør du overveje det på din rundtur rundt i Sri Lanka. De flotteste og bedste krydderihaver finder du i og omkring Matale, som ligger på vejen mellem Dambulla og Kandy.

Vi havde ikke planlagt at besøge en krydderihave, men vores privatchauffør synes vi skulle gøre det og den de havde aftaler med – lå lige på vejen.

Så det endte med, at vi sagde ja til denne times rundtur uden de store forventninger. Turen blev dog yderst interessant og noget jeg ikke vil ha været for uden.

Hvad er en krydderihave

Du har sikkert aldrig hørt om en krydderihave – det havde vi heller ikke. Jeg troede at det var et lille jordstykke, som man kender det fra de danske køkkenhaver. Det vidste sig dog hurtigt, at det var slet ikke tilfældet.

kanel - Sri Lanka
Kaneltræ – Sri Lanka – barken bliver til kanel

En krydderihave på Sri Lanka er en skov af mange af de forskellige krydderier, der findes i verden. Klimaet omkring Matale er helt perfekt og derfor kan man dyrke mange forskellige krydderier i området.

En krydderihave er et sted, hvor du kan se, hvordan alle de krydderier vi bruger i hverdagen ser ud – før de bliver lavet til krydderier – og hvordan de vokser i naturen eller på store krydderiplantager.

Rundtur i krydderihave

Rundturen starter typisk med en kort lille præsentation af ”krydderiguiden” og diverse praktiske beskeder om, at man ikke må plukke noget eller gå udenfor stigerne – medmindre de siger det er ok.

Herefter kommer du ind i haven, hvor du går på små stiger imellem store træer (flere af dem er ”bare” palmer, der skal lave skygge, men de er jo faktisk også et krydderi – kokos). Alt du ser i haven kan typisk anvendes på en eller anden måde.

Guiden fortæller om alle de krydderier i kommer forbi og tit skal i gætte, hvilket krydderi der er tale om. Vores guide kunne mange af krydderierne på Dansk, hvilket gjorde det nemt at forstå. Ellers anbefales det, at læse lidt op på de engelske krydderinavne (hvis ikke man kan dufte sig frem).

I indlægget “Urter og Krydderier på Sri Lanka” kan du læse mere om de enkelte krydderier og dem de oftest bruger i maden.

Krydderierne

Kokain busk
Kokain busk

I haverne er der typisk sort peber, vanilje, ægte Sri Lankansk kanel, kakao, men også alm. ting som koriander, oregano og muskatnødder. I haven finder du også planer som aloe vera og et gummitræ, hvor børnene sikkert får et ”elastik” at lege med.

En af de mere specielle ting vi så var dette træ/busk – for det er ikke lige hverdag man ser en af de ”naturlige” ting der kommer i kokain.

Der var også mange frugter i have. Mango træer, ananas buske, vandmeloner, bananer og avokado står nærmest over alt.

Så du får set mange forskellige krydderier og frugter på din tur igennem haven og flere af dem får du lov til at smage på.

Vi fik også lidt naturlig hårfjerning på. Det var saften fra en plante. Det skulle sidde på i 5-10 minutter og herefter kunne man trække det af. Det vi så gjorde det, så sad vores hår fast og den kom en bar plet på armen. Guiden mente, at de europæiske kvinder skulle bruge det på deres ben i stedet for alt det kunstige :O)

Uventede massage, olier og ”specielle produkter”

Da turen rundt i haven var færdig kom vi til en overdækket terrasse, hvor guiden fortalte en masse om, hvordan de brugte krydderierne i hverdagen. De blev brugt til både mad, men også naturmedicin lavet på ugamle opskrifter. Jeg fik fx. en natur blanding, der skulle sørge for, at min mave blev god igen. Det smagte virkelig dårligt, men et par dage efter var maven god igen – så måske blandingen hjalp.

På terrassen fik sønnik en drik lavet af kakao, banan, vanilje og lidt sukkerrør. Det var nok den bedste ”varme kakao” vi har smagt. Sammen med drikken fik vi også en seddel med opskrifter (jeg ser lige om jeg kan finde den og så kommer den online).

Planen med drikken var jo, at vi skulle købe nogle af de produkter, som man anvendte i drikken. For de havde en kæmpe butik lige omme bagved, hvor man kunne købe alle krydderierne, væskerne osv.

De ville også lige vise os noget fantastisk olie, som gjorde kroppen varm (som om der ikke var varmt nok), men det var godt til massage. Han fik lov til, at prøve det på min arm, men inden længe skulle jeg smide trøjen og jeg fik en nakke og skuldre massage – som jeg jo så skulle betale for. Så er du ikke til massage eller vil du ikke betale for det i en krydderihave, så bør du sige fra ret hurtig.

Sort peber
De små bær tørres og bliver til sortpeber

Vælg ikke krydderihaverne der

Der findes krydderihaver over hele landet og der er især mange nede blandt de store turist byer. Disse haver skulle ikke være lige så spændende, have det samme udvalg og så skulle det være ret dyrt. Vores rundtur var gratis (eller vi gav guiden lidt drikkepenge), men de fik deres indtjening fra salget i butikken.

Så hvis du kommer tæt på Matale – så vendt med at besøge krydderihaverne til du kommer hertil.

Stor anbefaling herfra

Et besøg i krydderihaverne på Sri Lanka får helt klart en anbefaling herfra. Os voksne synes det var meget interessant og utrolig sjovt, at se alle krydderierne – som de ser ud inde de bliver tørret. Og sønnik synes det var helt fantastisk, da han kunne få lov til, at løbe rundt og lege i haven og der var varm kakao.

Spørgsmål og erfaringer med krydderihaverne på Sri Lanka

Har du besøg nogle af krydderihaverne må du meget gerne smide en kommentar, så andre kan få glæde af dine erfaringer og læse om fordele/ulemper ved stedet. Du er også velkommen til, at stille spørgsmål om krydderihaverne via nedenstående kommentarfelt.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Jeg kan hjælpe med at planlægge din rejse - Få en rejseplan inkl. privatchauffør - Helt uforpligtende Kontakt mig her
Scroll to Top