Sri Lanka måned for måned – se alle de kulturelle oplevelser

På Sri Lanka sker der noget året rundt og der er således altid en festival, cermoni eller noget andet spændende som du ikke må gå glip af.

I dette indlæg har jeg samlede alle de vigtigste festivaller, cermonier og begivenheder på Sri Lanka fordelt på de enkelte måneder, så du nemt kan se, hvad du bør oplever, hvis det er lige præcis den måned du har i landet.

Januar

Januar er en af de måneder, hvor turistsæsonen er på sit højeste, og det resulterer selvfølgelig i, at mange mennesker er samlet til begivenheder forskellige steder rundt om i landet. Mange byer afholder også særlige begivenheder, blandt andet den meget respekterende litteratur festival i Galle.

Duruthu Perahera

Duruthu Perahera er en kendt festival, som afholdes på poya-dagen (fuldmåne), på Kelaniya Raja Maha Vihara i Colombo. Denne festival er en særlig vigtig festival for den store Kandy-perahera (procession), hvor man fejrer den første af Buddhas tre besøg på Sri Lanka.

Thai Pongal

Denne hinduistiske vinterhøst festival bliver afholdt i midten af januar. Festivalen bliver brugt til at fejre solguden Surya. Festivalen er en særlig vigtig festival for tamilere, både i Sri Lanka og i Sydindien. Deltager du i denne festival, så bør du se dig om efter den specielle søde ret kaldet pongal, som er lavet med ris, nødder og krydderier.

Galle Literary Festival

Festivallen er en årlig begivenhed, som afholdes i midten af januar måned. Denne 5 dages festival (www.galleliteraryfestival.com), samler alle anerkendte asiatiske og vestlige forfattere, og er derfor en meget besøgt festival, som tiltrækker nogle af de største navne. Den parallelle randfestival dækker aktuelle emner og andre kreative aktiviteter.

 

Februar

I februar måned bliver europæerne ved med at strømme til Sri Lanka for at ligge og dase på de lange brede sandstrande, og for at slippe for de kolde vintermåneder. Februar er derfor en meget travl måned for Sri Lanka, der også rummer en meget vigtig national højtid.

Independence Day

Den 4. februar 1948 fik Sri Lanka deres uafhængighed, og denne dag markeres hvert år med festivaler, parader, fyrværkeri, sportsbegivenheder og meget mere rundt i hele landet. I Colombo blander mange politikere sig også i festlighederne, lige fra den ene begivenhed til den næste.

Navam Perahera

Den første fejring af Navam Perahera skete i 1979. Navam Perahera er en af Sri Lankas største og mest flamboyante perheraer. Navam Perahera afholdes på poya i februar, hvor den starter fra Gangaramaya-templet og rejser videre rundt i Viharamahadevi-parken og Beira-søen i Colombo.

 

Marts

Marts er en vigtig måned for rigtig mange buddhister i Sri Lanka. I hobetal kan du se dem observere Maha Sivarathri, særligt i de gamle byområder og mange dele af vestkysten.

Maha Sivarathri

I slutningen af februar og starten af marts, bliver ægteskabet mellem Shiva og Parvati mindet med den hinduistiske festival, Maha Sivarathri. Denne dag er den vigtigste dag for Shaivites, der udgør størstedelen af Sri Lankas hinduer.

 

April

Selvom kun 6% af Sri Lankas befolkning er kristne, findes der forskellige populære versioner af kristne helligdage. Så bliv derfor ikke overrasket, hvis du pludselig møder en påskehare i indkøbscentret.

Aurudu (Nytårsaften)

Nytårsaften d.13. april og nytårsdag d. 14. april, er ikke-religiøse helligdage. Der er en periode på et par timer, mellem det gamle og det nye år, som kaldes for den neutrale periode (Nonagathe). Her skal alle aktiviteter ophøre. I dagene før og efter denne periode er mange busser og tog derfor meget tætbefolket, fordi mange skal nå hjem til deres landsbyer inden alle festlighederne går i gang.

 

Maj

I hele 5 måneder blæser den store Yala-monsun ind over landet. Det betyder, at enorme mængder af regnvand fra Det Indiske Ocean ligger hele Hill Country og alle strandbyerne i sydvest under vand.

Vesak Poya

Vesak Poya er en lille miniferie på to dage til minde om Buddhas fødsel, oplysning og død. Fejringen sker ved, at man tænder lys i små papirs lamper og skærme med farvede lys. De smukke papirs lamper med lys er festlighedens helt store højdepunkt. Du kan se de smukke belysninger uden for ethvert buddhistisk hjem, butik eller tempel. I disse dage forvandles Colombo til at stort lysende højdepunkt af de smukkeste farver.

Ramadan

Muslimer udgør kun en lille procentdel af hele Sri Lankas befolkning, men deres fremtrædende rolle i kommercielle virksomheder betyder, at de muslimske ferier nøje observeres. Islamiske helligdage følger med månekalenderen. Det vil sige, at den årlige muslimfaste i de kommende år finder sted mellem følgende datoer: d. 23. april til d. 23. maj 2020 og d. 12. april til d. 11. maj 2021.

 

Juni

Sri Lankas buddhister har næppe haft chancen for at trække vejret efter Vesak, før endnu en stor religiøs begivenhed finder sted.

Poson Poya

Poson poya dagen er den dag, hvor man fejrer at Mahinda tog buddhismen med til Sri Lanka. I byen Anuradhapura fejres festlighederne i mange forskellige berømte templer, mens tusindvis af hvidklædte pilgrimme i Mihintale går de hele 1843 trin for at komme til det øverste og hellige tempel.

Id ul-Fitr

Id ul-Fitr er den traditionelle afslutning på den muslimske fastemåned, Ramadan. Derfor er Id ul-Fitr, nogle meget vigtige helligdage for mange muslimer, som derfor rejser hjem til deres familier. De islamiske helligdage følger månekalenderen, og derfor falder Id ul-Fitr de kommende år på følgende datoer: d. 24. maj 2020 og d. 13. maj 2021.

 

Juli

De mange forretninger der sælger lyspærer, har kronede dage, når buddhister skal gøre sig klar til Esala Perahera. Esala Perahera begynder i slutningen af juli, og de mange lyspærer er en efterhånden integreret del af alle Kandy-festlighederne.

Vel

Vel er en festival som afholdes i Colombo og Jaffna. I Colombo trækker man den forgyldte stridsvogn af Murugan (Skanda), krigens gud, helt fra Petta til Bambalapitiya. I Jaffna afholder Nallur Kandaswamy Kovil, en festival på hele 25 dage.

Kataragama

En anden vigtig hinduistisk festival afholdes på Kataragama. Her vier hengivne sig til en hel række af ritualer ved underkastelse og ydmygelse til minde om krigshelten Skanda, som vogtede over dæmoner med hans seks ansigter og 12 arme.

Esala Poya

På denne dag fejres Buddhas første prædiken såvel som tandrelikens ankomst til Sri Lanka. Denne sidste milepæl er grunden til, at ceremonierne i Kandy, som er hjemsted for relikvien, er særligt livlige og intense.

 

August

Kandy Esala Perahera er vigtig, men mindre versioner findes over hele Sri Lanka. Mange festligheder har forskellige dansere og andre artister, her kan du blandt andet se mange artister, som går på stylter, hvilket de har trænet hele året igennem.

Kandy Esala Perahera

Kandy Esala Perahera er Sri Lankas mest spektakulære og fremtrædende festival. Højdepunktet er hele 10 dage og 10 nætter med fester i løbet af Esala-måneden. Denne store procession hædrer Kandys hellige tandrelik og starter i slutningen af juli.

Nallur Festival

Jaffnas Nallur Kandaswamy Kovil er fokus for en enorm og spektakulær hinduistisk festival, som varer 25 dage i både juli og august. Dag 24 i festivalen er der parader af mastodonter og grusomme udstillinger af selv-lemlæstelse af de hengivne.

 

September

I september, og når sommeren på den nordlige halvkugle slutter, begynder den vigtige turistsæson stille at ebbe ud. September er derfor et rigtig godt tidspunkt at nyde Sri Lanka i, hvis man gerne vil undgå det menneskefyldte Sri Lanka. På østkysten aftager bølgerne også i september.

Eid ul-Adha

Denne tre-dages islamisk festival er en del af Haj eller pilgrimsrejsen til Mekka. Det minder om Abrahams vilje til at ofre sin søn for Gud. De islamiske helligdage følger månekalenderen, og i de kommende år falder Eid ul-Adha på følgende datoer. D 31. juli 2020, 20. juli 2021, 10. juli 2022.

 

Oktober

Dette er en måned med meteorologisk mystik, da den falder mellem de to store monsun-sæsoner. Regn og byger kan forekomme hvor som helst og når som helst. Dette er de sidste dage med høj østkysten surfing.

Deepavali

Denne hinduistiske lysfestival finder sted i slutningen af oktober eller begyndelsen af november. Tusinder af flimrende olielamper fejrer triumfen for det gode over det onde og Rama’s tilbagevenden efter hans periode i eksil.

 

November

Årets næstsidste måned er en ventetid. Her venter man på turisterne, venter på jul, venter på de kommende monsunregn i det tørre nord og øst.

December

Sri Lankas anden årlige monsun-sæson, Maha, bringer enorme mængder af regn til den nordøstlige del af øen. Og derfor er december ikke et oplagt tidspunkt at planlægge en strandferie i Jaffna.

Adam’s Peak

Pilgrimsæsonen starter i december og varer til midten af april. Her går pilgrimme i alle trosretninger op ad Adam’s Peak nær byen Ella. Turen begynder kort efter midnat, så alle kan nå at være på plads til solopgang.

Unduvap Poya

Denne fuldmånedag mindes Sangamitta, der i 288 f.Kr. bragte en skæring fra det hellige Bodhi-træ i Indien til Anuradhapura. Det resulterende i det store træ, Sri Maha Bodhi, som i dag betragtes som det ældste levende træ i verden. Ved disse ceremonier trækker tusindvis af mennesker i deres fineste tøj.

Christmas

Uden for Sri Lankas kristne samfund – for det meste omkring Colombo – er denne dag blevet en populær helligdag. Ersatz versioner af vestlige juletraditioner findes overalt, fra knogletynde julemænd med mærkelige masker til pyntede kunstige træer.

Poya

Hver poya (fuldmåne) dag er en helligdag. Begivenheden Poya får busser, tog og indkvartering på hoteller og lignende til at blive fyldte, især hvis dagen falder på en fredag eller mandag. Ingen alkohol forventes at blive solgt på poyadage, og mange virksomheder lukker. Nogle hoteller giver diskret kold øl “under bordet”.

Bemærk, at den officielle fuldmånedag for poya ikke altid falder sammen med den samme fuldmånedag i den vestlige kalender. På grund af den religiøse tid, der bruges til at beregne det nøjagtige tidspunkt med fuldmåne, kan poya-dagen være en dag tidligere eller senere, end det der vises på almindelige månekalendere.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Jeg kan hjælpe med at planlægge din rejse - Få en rejseplan inkl. privatchauffør - Helt uforpligtende Kontakt mig her
Scroll to Top