Kulturelle Trekant

Rejs til Sri Lankas Kulturelle Trekant

På engelsk kaldes området mellem Dambulla, Anuradhapura og Polonnaruwa for The Cultural Triangle, fordi området har en ufattelig rig historie. I denne artikel vil vi kigge nærmere på dette område. Blandt andet hvorfor det har så meget historie, og hvad det er, som du helt præcist bør se i området.

Som du kan se under afsnittet seværdigheder og begivenheder, er der så ufattelig mange ting, du kan se i området.

Det skal du se i den Kulturelle Trekant

  • Ruinerne i Anuradhapura og Polonnaruwa
  • Se Sigiriya-fæstningen
  • Se klippemalerier og statuer i templet i Dambulla
  • Besøg Mihintale
  • Se på elefanter ved Minneriya og Kaudulla
  • Cykeltur gennem små lokale byer

Klima og beliggenhed

Dette kulturelle område ligger i den nordcentrale del af Sri Lanka. Vejret er som alle andre steder på Sri Lanka varmt hele året rundt. Pga. sin placering får stedet ikke nogen kølig vind fra Det Indiske Ocean. Derfor er gennemsnitstemperaturen 30 grader med høj luftfugtighed.

Regntiden sker mellem november og februar, når stedet bliver ramt af den nordøstlige monsun. Det tager ca. fire timer at komme til området fra lufthavnen og 4,5 timer fra Colombo.

Historien bag

Anuradhapura var Sri Lankas første hovedstad og kan dateres helt tilbage til 400 f.Kr., hvor det menes at Kong Pandukabhaya grundlagde byen. Byen var hovedstad helt frem til år 11, og det menes, at der nåede at bo mere end 100 konger i løbet af denne periode.

Mellem 1100-1300 var Polonnaruwa den royale hovedstad, og det er især fra denne periode, at du kan stadigvæk kan se mange af de templer og bygninger, som blev bygget dengang. De er stort set alle sammen bygget af de to første konger, nemlig Kong Vijayabahu I og Kong Parakramabahu I.

Hele området er et historisk indblik ind i Sri Lankas royale historier med masser af gamle templer, så det er let at forestille sig, hvordan det var at leve der dengang.

Hvor skal du overnatte i den Kulturelle Trekant

Der er massevis af overnatningsmuligheder i området, fordi det er et populært sted at tage hen for turister. Generelt skal du blot tage hen til nogle af de mest populære turiststeder, og så vil du helt sikkert finde en masse muligheder.

Da de fleste bor ved stranden og tager herind på ture, kan du på dit hotel helt sikkert købe en tur, hvor du får hotel med, og det er klart den letteste måde at gøre det på.

Seværdigheder og begivenheder

Polonnaruwa

Polonnaruwa er på UNESCO’s Verdensarvsliste, og det var her, at Sri Lankas førende kongemagt var fra det 11. til 13. århunderede, inden de blev besejrede af Kongeriget Jaffna, og det blev det centrale punkt i Sri Lanka.

I dag kan man se de mange flotte gamle ruiner, og det gør området til et populært sted blandt turister og lokale. Her kan man bl.a. se de gamle bymure og så skal man se ruinerne Lankatilake, Tivanka og Thuparama. Du kan også se en række Buddha statuer her.

Sigiriya

Det er en kæmpe bjergfæstning, som kan dateres helt tilbage til mellem 477 – 495 f.Kr., da Kong Kasyapa valgte stedet til sin hovedstad. Med hans død stoppede det med at være hovedstand, og fra der og helt frem til det 14. århundrede blev det brugt som kloster for buddhistiske munke. Fæstningen bliver på engelsk kaldt Fortress in the Sky’, fordi den ligger på en ca. 200 meter høj klippe. Som det meste andet i området er fæstningen også på UNESCO’s Verdensarvsliste, og det er også grunden til, at dette område er så fantastisk at besøge. Der er også en række grotter i områder. Når du er der, kan du let og hurtigt finde ud af, hvad du skal se i området.

Mihintale

Eftersigende var det her, at buddhisme opstod i Sri Lanka, da den buddhistiske munk Mahinda og Konge Devanampiyatissa mødtes. Derfor er Mihintale et vigtigt sted for befolkningen i Sri Lanka.

For at komme op til Mihintale, skal man gå opad en 1840 trapper. Stedet har nogle af de ældste monumenter i landet som bl.a. Kantaka Cetiya, Ambastala Dagoba, Maha Thupa, At Vehera, Alms Hall, Girihandu Seya, Indikatu Seya, det gamle hospital og Kaludiya Pokuna.

Museer i Anuradhapura

Den gamle by i Anuradhapura har fire museer, som du bør se. Det er Abhayagiriya Fa-Hsien museum, Jetavanaramaya Museum, Det Arkæologiske Museum og folkemuseet.

Abhayagiriya Fa-Hsien museet indeholder en række antikke genstande. På Jetavanaramaya Museet har de antikke genstande fra et andet område. Det Arkæologiske Museum har en række statuer, skulpturer og andet kunst fundet i området.

På folkemuseet finder du genstande, som viser, hvordan befolkningen levede i gamle dage. Alle fire museer er værd at besøge på hver deres måde.

Det buddhistiske tempel Haththikuchcha

Templet ligger i Anuradhapura og var rigtigt nogle grotter som blev brugt til meditation fra 2 f.kr. og frem. Det var først mellem det 7. til 8. hunderede, at det blev omdannet til et tempel, hvor det blev udvidet til mere end de grotter, som var der i første omgang. Det menes, at det blev som tempel indtil det 13. århundrede.

Vessagiriya

Det er et buddhistisk tempel, som ligger i et skovområde. Det er en del af den gamle by ved Anuradhapura. Det blev bygget af Kong Devanampiya Tissa ca. 300 år f.kr. og blev udvidet af Kong Kasyapa, som var konge fra 473 – 491, hvor det menes, at stedet blev hjem for ca. 500 munke. I dag kan man kun se nogle af de gamle sten fra den periode, da mange af de steder, hvor munkene boede dengang, skulle være blevet genbrugt andre steder.

Issurumuniya Templet

Arkæologer mener, at dette tempel i Anuradhapura blev brugt til at holde ceremonier for regnguden. Det er et smukt tempel, hvor du bl.a. kan se en elefantskulptur, lille brønd og en skulptur kaldet mand og hesten. Det er denne skulptur, som gør, at man mener, at det blev brugt til at tilbede regnguden, da skulpturen siges at være Agni, guden for torden, og Parjannya, guden for regn.

Lovamahapaya

Dette palads ligger mellem Ruwanweliseya and Sri Mahabodiya i Anuradhapura. Tidligere var loftet dækket af bronzefliser, og det er der, at det har sit navn fra. Det blev bygget af Kong Dutugemunu. Det bestod af 40 rækker med 40 søjler i hver. Dvs. der er 1600 søjler i alt. Sidehen blev det ødelagt og noget af det blev genbygget af Kong Parakramabahu, som levede fra 1153 til 1186. Det du ser i dag er primært det, som Kong Parakramabahu byggede.

Ruwanweliseya (Maha Thupa)

Ruwanweliseya er en Stupa, som er en Buddhistisk spir-lignende struktur. Byggeriet blev startet af Kong Dutugemunu, men da han blev syg, inden det blev færdig, blev stedet bygget færdig af hans bror.

Den er 103 meter høj på sit højeste punkt, og det er også grunden til, at buddhister fra hele verden rejser hertil. I det 19. århundrede var den kun en ruin, og derfor nedsatte man en kommission til dens genopbygning i 1902, og det man ser i dag, er fra seneste renovering i 1940.

Thuparama Dagoba

Thuparama Dagoba er endnu en stupa, som ligger i Anuradhapura. Den blev bygget af Kong Devanampiyatissa i det 3. århundrede f.kr. Det menes at være den første stupa, der er bygget efter Sri Lanka var blevet introduceret til Buddhismen. Siden den første gang blev bygget, har den været ødelagt og genopbygget flere gange. Det man kan se i dag, stammer fra den sidste genopbygning i 1862.

Jetavanarama Dagoba

Jetavanarama Dagoba i Anuradhapura er den næsthøjeste stupa i verden med sine 122 meter, og derfor er den velbesøgt af turister fra hele verden. Der blev brugt omkring 93,3 millioner mursten til at bygge stedet.

Abhayagiriya Dagoba

Den ligger også i Anuradhapura, og den er meget hellig for buddhister. Den blev bygget af Kong Valagamba, men sidenhen blev den ødelagt. Det man ser i dag, stammer især fra genopbygningen, som først skete i det 20. århundrede.

Lankarama Dagoba

Denne stupa blev bygget af Kong Valagamba. Der er ikke så meget viden, om den originale stupa, og den du ser i dag, er en genopbygning.

Mirisawetiya Dagoba

Denne stupa blev bygget af Kong Dutugamunu, efter at han besejrede Kong Elara. Det vides ikke helt i hvilket årstal, men Kong Dutugamunu var konge fra 161- 137 f.kr. Det du ser i dag, er en renovation som blev betalt af Cultural Triangle Fund, som genskaber mange ting i den kulturelle trekant.

Det royale palads for Kong Vijayabahu I

Paladset var et midlertidig palads, som kongen fik bygget, da han erobrede Polonnaruwa, hvor det var meningen, at han ville bygge et nyt palads. I dag kan man se stedet meget tilgroet, men der er bl.a. stadigvæk den originale trappe fra dengang, hvor kongen levede der.

Sri Dalada Maligawa

Det er et helligt buddhistisk tempel, som ligger i byen Kandy. Templet bliver kaldt for noget i stil med templet for den hellige tand. Dette tempel har haft en kolossal betydning op gennem historien, da det menes, at den som havde tanden bestemte over hele området. Kandy er primært en fredet by pga. dette tempel, så det er helt klart værd at se.

Det royale palads

I byen Anuradhapura finder du det første royale palads, som blev bygget 5 f.kr. Det var først Prins Anuradha og sidenhen boede Kong Pandukabhaya her.

Kuttam Pokuna

Kuttam Pokuna er to brønde, der ligner hinanden. Derfor bliver stedet kaldt tvillingebrøndene. De blev bygget mellem det 8. til 9. århundrede. Det menes, at de enten blev brugt af det lokale kloster, eller at de blev brugt af de royale fra paladset, da der ikke var nogle steder, man kunne bade der.

Gal Palama

Det er en gammel stenbro, som du finder nær de to tvillingebrønde. Den første bro kan man stadigvæk se den dag i dag, mens ruiner fra en større bro kan ses et stykke derfra.

Samadhi Buddha statue

Denne statue af en mediterende Buddha blev fundet i 1880, hvor den manglede næsen. Den er 2.20 meter høj og kan dateres helt tilbage til 4. eller 5. århundrede. Den menes at være en del af fire statuer, som alle sammen var placeret rundt om et træ. Der er indtil videre fundet rester af to andre statuer.

Almisse haller i Anuradhapura

I gamle dage havde hvert kloster sin egen almisse hal, så borgerne kunne komme der og få mad. Dvs. du kan se dem i hele landet, men den i Anuradhapura er en af de største, da de her har en båd lavet i sten, som kunne brødføde over 5000 borgere. Den er 18 meter lang.

Avukana Buddha statue

Denne statue er fra det 5. århundrede og er tilskrevet Kong Dhatusena. Det er en af Sri Lankas mest imponerende statuer, da den er mere end 14 meter høj. Mange mener endda at det er en af de flotteste Buddha statuer skåret i sten i hele verden.

Dambulla Grottetempel

Dambulla Grottetempel kom i 1991 på UNESCO’s Verdensarvsliste. Templet ligger i en grotte, som du finder ca. 148 km øst fra hovedstaden Colombo og 72 km nord fra Kandy. Der er mere end 80 grotter i hele området, og især i fem af dem finder du Buddha statuer og flotte malerier.

Menikdena

Menikdena er et skovområde på mere end 18 hektar med 110 forskellige træsorter. I dag er det et fredet område. Området er kendt, da både Kong Vijayabahu I og Kong Gajabahu II af Polonnaruwa siges at have brugt området, da de var i krig.

Popham

Dette er et andet fredet skovområde. Det har mere end 70 arter af træer og ligger ved vejen mellem Dambulla og Kandalama, ca. 1 km fra Dambulla. Det blev lavet af Sam Popham, som købte jord i området og omdannet det til et fredet skovområde.

Kaudulla Nationalpark

Denne nationalpark er 6.900 hektar og blev grundlagt i 2002. Her kan man bl.a. se elefanter, bisoner, vildsvin osv. De fleste tager især hertil, fordi der er mange elefanter i parken. Så hvis du er i området for at se alle de andre ting, skal du helt klart tage forbi denne nationalpark.

Minneriya Nationalpark

Denne nationalpark er også kendt for sine mange elefanter. Det menes, at der er mellem 100 til 150 elefanter i og omkring parken. Der er desuden en række andre vilde dyr, som du også kan se, og det gør den til et godt sted at tage hen med sine ca. 8.900 hektar.

Nalanda Gedige

Det er et sten tempel, som ligger 20 km fra Dambulla på vejen mellem Dambulla og Kandy. Den blev bygget i det 8. århundred.

Andre områder på Sri Lanka

Du kan læse mere om de andre områder på Sri Lanka i min artikelserie her:

Rejs til Sri Lankas Nordvestkyst
Rejs til Sri Lankas Nordlige del
Rejs til Sri Lankas Vestkyst
Rejs til Sri Lankas Østkyst
Rejs til Sri Lanka Sydkyst
Rejs til Sri Lankas Sydcentrale del

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Jeg kan hjælpe med at planlægge din rejse - Få en rejseplan inkl. privatchauffør - Helt uforpligtende Kontakt mig her
Scroll to Top