Sydcentral

Rejs til Sri Lankas Sydcentrale del

Den sydcentrale del af Sri Lanka er ufattelig smuk med alt fra bjerge til nationalparker. Det er ikke her, at du tager hen for at bo på et hotel, da de fleste turister gør det ved kysten. Men hver dag transporteres turister fra hotellerne ved kysten ind i området på diverse ture, da det er masser at se og opleve. Der er både dagsture og længere ture, hvor du overnatter i området, alt efter hvad du skal lave.

Området er en blanding af tæt jungle og store græsarealer, som gør det til et godt sted for vilde dyr, og det er også her, at du finder øens eneste tropiske regnskov. Hvis du er vild med natur, er det et område, som du må opleve.

Det skal du se på Sri Lankas sydcentrale del

  • Se leoparder og elefanter
  • Besøg den hellige by Kataragama
  • Kig på fugle ved Kumana
  • Se den 11 meter høje buddha statue i Maligawila
  • Buddha symboler hugget i sten ved Buduruwagala
  • Oplev regnskoven Sinharaja

Lidt om historien

Denne del af Sri Lanka var en del af Kongeriget Ruhuna. Stedet har en stolt historie, da området blev brugt som base af Kong Dutugemunu i 2 f.kr., hvor han først besejrede indiske tropper fra nord og sidenhen besejret nogle af de andre lokale konger. Modsat de fleste andre steder i Sri Lanka, så har det ikke har ligeså stor indflydelse af kolonimagterne Portugal og Holland, da det meste af deres energi blev lagt ved kystbyerne.

Steder at bo i den sydcentrale del

Som nævnt i starten så er det ikke her, at du tager til for at holde hele din ferie. Der er ikke de store sovemuligheder, da det er ikke er et område, som får særlig mange overnattende gæster, da de hellere vil bo ved kysten. Men der er mulighed for at sove ved nationalparker osv., og generelt alle steder hvor der kommer turister. Det er normalt, at man tager et par overnatninger her, da du ikke får meget ud af at besøge en nationalpark, hvis du bruger det meste af din dag på transport fra dit hotel.

Der er gode mulighed for at overnatte ved den hellige by Kataragama, ved Yala og Kalawana. Du kan finde meget mere information om dine muligheder for overnatning, når du er i Sri Lanka eller hvis du køber en tur hjemmefra. For de fleste ture vil i dette område kommer med overnatning, så det er sjældent noget, du skal tænke. I hvert fald ikke hvis du køber en udflugt fra dit hotel.

Indkøbsmuligheder

Du finder ikke nogle mærketøjsbutikker eller lignende ting. Men ved alle turistattraktioner kan du købe en masse souvenirs. I den hellige by Kataragama kan du købe en masse hellige souvenirs. Herunder små Hindu og Buddha statuer. Når du er der, er det god stil, at du køber nogle blomster eller frugt, som du kan ofre til deres gud ved templet. Dette kan du også købe ved de mange boder, inden du kommer hen til templet.

I området finder du primært små boder ved vejene, og hvis du er på en turisttur, stopper de i ind ogle af disse steder. Ellers er der ikke de store indkøbsmuligheder, da det er et område, som du tager til for at se og opleve noget.

Begivenheder og seværdigheder

Den hellige by Kataragama

Byen ligger i den sydlige del. Det er et meget helligt sted, da det både er helligt for hinduer, buddhister og muslimer. Stedet er dedikeret til Guden Skanda (Murugan), som er gud for kærlighed og krig. Det menes at templet blev bygget i 2 f.kr.

Hvert år kommer der mange turister til byen med turister for hele verden. Blandt indiske hinduer er det en populær pilgrimsrejsemål, da det menes, at en af deres guder tog til Kataragama for at blive gift og endte med at slå sig ned i området.

Hvis du er i Sri Lanka i juli måned, så bør du tage til Kataragama, da de holder en ti-dags festival hvert år i juli. Det er en unik oplevelse med alt fra dansende jomfruer til folk der går på gløder.

Buddha statue i Maligawila

Tæt på byen Maligawila står den 11 meter høje buddha statue, som er grunden til, at turister kommer til byen. Det er en af de højeste Buddha statuer i verden, og blev lavet i det 7. århundrede. Nær den er der også en anden Buddha statue, som er mindre men stadigvæk pæn.

Yala nationalpark

Det er den mest besøgte nationalpark i landet. Med mere end 126.000 ha er det den anden største nationalpark. Den blev en nationalpark i 1938, og her er det muligt at se en lang række dyr som leoparder og elefanter. Især elefanterne gør, at der hvert år kommer mange turister til parken, og det er også grunden til, at den er så velbesøgt.

Yala nationalpark er klart din bedste mulighed for opleve elefanter, så den skal du besøge.

Læs mere om vores besøg i Yala Nationalpark her

Udawalawe nationalpark

Det meste af dyrelivet i denne park sker omkring Uda Walawe reservoiret. Det er også grunden til, at der er mange elefanter i området, men generelt er der et rigt dyreliv. Hvis du køber en safaritur, så tager de dig helt sikkert hen til reservoiret, da det er her, at du har bedst mulighed for at se flest mulige dyr.
Der er mulighed for at sove på en campingplads i området, og det er en oplevelse, som er værd at prøve.

Lunugamvehera nationalpark

Denne lille nationalpark ligger mellem Yala og Uda Walawe nationalpark. Selvom den kun er ca. 23000 ha, så har den vigtig betydning, da elefanter bruger den, når de bevæger sig mellem de to store nationalparker. Så der er mulighed for at se elefanter vandre i parken.

Sinharaja skovreservat

Dette smukke område er en del af den eneste regnskov i Sri Lanka. Den strækker sig 21 km fra vest til øst og 7 km fra nord til syd. Så det er ikke et særlig stort skovreservat, da det var udsat for massiv skovfældning tidligere. I 1988 kom det på listen over fredede områder. Selvom der er dyreliv her, så er der ikke så gode muligheder for at se andet end fugle pga. den tætte skov. Ud af de 384 fuglearter som der er i Sri Lanka, finder du hele 282 her.

Det er bedst at besøge skovreservatet fra december til tidlig april og igen fra august til september.

Kumana nationalpark

Tidligere hed parken Yala Øst nationalpark, og blev dannet i 1970, men skiftede til sit nuværende navn i 2006. Det er primært diverse vadefugle, som du vil se her pga. de mange sumpe og søer.

Bundala nationalpark

Bundala nationalpark blev et beskyttet område i 1969, men det var først i 1993, at den blev en nationalpark. Det er et lille vådområde på ca. 6.000 ha, som er mest kendt for store flamingoer. Fra august til april kommer der mere end 20.000 vadefugle igennem nationalparken.

Wasgamuwa nationalpark

Wasgamuwa nationalpark blev dannet i 1984. Der bor omkring 150 elefanter i området. Herudover kan du også se bøfler, vildsvin, krokodiller, leoparder mm. Der er i alt 23 forskellige slags pattedyr og 143 fuglearter i nationalparken. Der er en høj biodiversitet, og det er grunden til, at selvom parken kun er 39.000 ha, er den yderst populær.

Gal Oya nationalpark

Gal Oya nationalpark blev dannet i 1954, og parken er mest kendt for de mange elefanter, som vandrer gennem den. Det er begrænset, hvad du kan se af de ca. 25.000 ha, da der ikke er særlig mange steder, hvor du kan køre med bil. Hvis du vil se Gal Oya nationalpark, foregår det primært ved at sejle rundt. Det er en hyggelig oplevelse, og selv hvis du besøger en af de andre nationalparker, vil jeg anbefale, at du tager ud i denne og ser dyrene fra en båd.

Lahugala-kitulana nationalpark

Lahugala Kitulana nationalpark er en af de mindste nationalparker i Sri Lanka med sine kun 1500 ha. Selvom nationalparken ikke er særlig stor, så er den et populært sted at se elefanter, da de bruger parken til at vandre fra Yala til Gal Oya nationalpark. En af grundene til at elefanter kommer denne vej forbi, er fordi, der er det græs, som de godt kan lide at spise.

Maduruoya nationalpark

Maduruoya nationalpark fungerer primært som et afvandingsområde for Maduru Oya reservoiret. Den blev også dannet for at beskytte det vilde dyreliv i det område. Det er også grunden til, at det er et populært område i dag for elefanter.

Andre områder på Sri Lanka

Du kan læse mere om de andre områder på Sri Lanka i min artikelserie her:

Rejs til Sri Lankas Nordvestkyst
Rejs til Sri Lankas Nordlige del
Rejs til Sri Lankas Vestkyst
Rejs til Sri Lankas Østkyst
Rejs til Sri Lanka Sydkyst
Rejs til Sri Lankas Kulturelle Trekant

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Jeg kan hjælpe med at planlægge din rejse - Få en rejseplan inkl. privatchauffør - Helt uforpligtende Kontakt mig her
Scroll to Top