Nationalparker på Sri Lanka

Sri Lanka har ikke mindre end 21 nationalparker, som med deres dyre- og planteliv byder på smukke landskaber og rige oplevelser. Mange af dem er samtidig vandreservoirer, som opsamler vand fra de nærliggende bjerge.

Angammedilla

Angammedilla National Park blev etableret som nationalpark 6. juni 2006, og er beliggende i Sri Lankas nordcentrale provins (North Central Provins), og udgør et areal på 75,29 km2.

I nationalparken findes et rigt plante- og dyreliv. Her ses elefanter, rådyr og vandbøfler, og indimellem ses leoparder og aber. I parken findes også de flotteste påfugle.

Bundala

Bundala Nationalpark, som ligger i den sydlige provins (Southern Province), blev gjort til nationalpark 4. januar 1993. Parken strækker sig over et areal på 62,16 km2.

Parken er kendt som et enestående fuglereservat, der ikke bare huser en lang række standfugle, men også trækfugle. Den mest spændende er nok flamingoen, som kan ses i tusindtal i sæsonen.

Flood Plains

Nationalparken Flood Plains hører til Sri Lankas nordcentrale provins (North Central Province), og spænder over et område på intet mindre end 173,50 km2. Flood Plains blev gjort til nationalpark 7. august 1984.

Flood Plains er et vigtigt område for elefanter, som der menes at være 50-100 af. Herudover findes vandbøfler, fishing cats og fx den europæiske odder.

Gal Oya

Gal Oya National Park strækker sig fra Uva provinsen og ind i den østlige provins (Uva Province og Eastern Province) med sine mægtige 259 km2. Gal Oya blev etableret som nationalpark 12. februar 1954 og er en af Sri Lankas ældste.

Gal Oya består af skov, buskland og græssletter, og er hjem for en stor bestand af elefanter, som kan ses hele året. Herudover findes en lang række andre dyr, som fx vildsvin, leoparder og aber.

Galway’s Land

Nationalparken Galway’s Land er måske Sri Lankas mindste med sine blot 0,27 km2. Galway’s Land ligger i den centrale provins (Central Province), og blev etableret 18. maj 2006.

Nationalparken ligger indenfor Nuwara Eliyas bygrænse, og er et af de vigtigste fugleområder, der er tilholdssted for 50 fuglearter, hvoraf de 20 arter er trækfugle.

Hikkaduwa

Hikkaduwa Nationalpark er en af Sri Lankas to marine nationalparker, og ligger i Sri Lankas sydlige provins (Southern Province) ud for kysten ved byen Hikkaduwa. Den hører til de mindste nationalparker med sit areal på godt 1 km2. Hikkaduwa fik status som nationalpark 8. oktober 2002 primært på grund af det smukke koralrev.

Horagolla

Horagolla National Park hører til de mindre nationalparker i Sri Lanka med sine blot 1,36 km2. Horagolla ligger i den vestlige provins (Western Province), og fik status af nationalpark 24. juni 2004. Dermed hører den til de yngste nationalparker i landet.

Horagolla er kendt for sit fugleliv og anses for at være et godt sted at fuglekiggeri. Her findes også flere arter pattedyr, som fx sjakal og kæmpeegern.

Horton Plains

Horton Plains National Park er beliggende i Sri Lankas centrale provins (Central Province) og dækker et areal på 31,6 km2. Horton Plains etableredes som nationalpark 16. marts 1988 og ligger på et bjergplateau i over 2.000 meters højde. Horton Plains er med sit rige dyre- og fugleliv måske den smukkeste og mest spektakulære nationalpark i Sri Lanka. Den høje beliggenhed og det køligere klima giver næring til en frodig og mangfoldig natur, som man kommer helt tæt på. En ca. 10 km vandrerute fører dig i en sløjfe rundt til fantastisk smukke scenerier, og det dramatiske højdepunkt World’s End. Der er kig til de nærliggende bjerge, skråninger og de imponerende temarker, som er med til, at give området sit karakteristiske præg. Læs mere om Horton Plains her.

Kaudulla

Nationalparken Kaudulla ligger i den nordcentrale provins (North Central Province) og blev etableret som nationalpark 1. april 2002. Med sine 69 km2 hører den til blandt Sri Lankas større parker.

Kaudulla betragtes som et af de vigtigste fugleområder, men huser også mange forskellige pattedyr. Her ses blandt andet elefanter, leopard, rådyr og bjørne.

Kumana

Kumana National Park er en af de største nationalparker i Sri Lanka. Den dækker et område på 181,482 km2 i den østlige provins (Eastern Province), og blev gjort til nationalpark 20. januar 1970, hvilket gør den til en af de ældste.

Kumana hører til den antikke tid tre århundreder før Kristi, og ligger på pilgrimsruten til Hindu templet ved Kataragama. Der er fundet sten inskriptioner tilbage fra første og andet århundrede før Kristi.  Parken har et rigt plante- og fugleliv.

Lahugala Kitulana

Nationalparken Lahugala Kitulana i den østlige provins (Eastern Province), har et areal på 15,54 km2. Lahugala Kitulana blev nationalpark 31. oktober 1980.

Nationalparken er kendt for sin store bestand af elefanter, der søger føde her. Men også leoparder, sjakaler, bjørne og andre dyr findes i parken.

Lunugamvehera

Lunugamvehera er en af Sri Lankas større nationalparker, som med sine 234,988 km2 strækker sig fra Uva provinsen ind i den sydlige provins (Uva Province og Southern Province). Lanugamvehera blev nationalpark 8. december 1995.

Parken anses for at være et vigtigt område for elefanter og vandfugle, men i parken blandt andet findes også vandbøfler, kæmpeegern og krokodiller.

Maduru Oya

Nationalparken Maduru Oya er Sri Lankas tredjestørste nationalpark og dækker et område på 588,5 km2, som strækker sig fra den østrlige provins ind i Uva provinsen (Eastern Province og Uva Province). Området blev gjort til nationalpark 9. november 1983.

I parken ses pattedyr som fx elefanter, rådyr, vandbøfler og sjakal, og er også tilholdssted for slanger og krokodiller. Selvom parken ligger i den tørre zone, er her et rigt planteliv.

Minneriya

Minneriya National Park hører til de store nationalparker i Sri Lanka og dækker over et område på 88,894 km2 i den nordcentrale provins (North Central Province). Området blev erklæret nationalpark 12. august 1997.

Minneriya er tilholdssted for tusindvis af dyr, fugle, fisk og krybdyr. Her ses elefanter i stort tal, og to arter aber, bjørne og leoparder. Parken er også tilholdssted for pelikaner, storke og papegøjer, samt krokodiller og slanger som fx pyton.

Pigeon Island

Pigeon Island National Park er en af to marine nationalparker i Sri Lanka. Den består af to øer ud for kysten ved byen Nilaveli i den østlige provins (Eastern Province). Den dækker et område på 4,714 km2, og blev gjort til nationalpark 24. juni 2003.

Navnet Pigeon Island er opstået på grund af kolonier af klippeduer, som indtog øerne, som i øvrigt er mest kendt for det flotteste tilbageværende koralrev i Sri Lanka. Omkring øerne kan du se revhajer, flere arter skildpadder og havskildpadder, som ofte besøger øerne. Gå ikke glip af en snorkel- eller dykkertur ved Pigeon Island.

Somawathiya

Nationalparken Somawathiya er en stor nationalpark, der med et areal på 396,455 km2 strækker sig over de to provinser North Central Province og Eastern Province. Området blev gjort til nationalpark 2. september 1986.

Nationalparken ligger ved floden og floddeltaet Mahaweli River, og i nationalparken findes den kendte stupa Somawathiya Chaitya, som siges at indeholde Buddhas tand. Parkens dyreliv er rigt, og her findes elefanter, harer, vandbøfler, vildsvin og mange flere.

Udawalawe

Udawalawe National park blev gjort til nationalpark tilbage i 1972 nærmere bestemt de 30. juni. Udawalawe er en af de store Sri Lankanske nationalparker, og dækker et areal på 308,21 km2 i Sabaragamuwa og Uva provinserne.

På grund af det betydningsfulde Udawalawe vandreservoir er parken vigtig for bestanden af elefanter, som ses i det åbne landskab. Også vandbøfler, vildsvin, leoparder og aber findes i parken, som også har et rigt planteliv.

Ussangoda

Ussangoda nationalpark ligger i den sydlige provins (Southern Province), og er en lille nationalpark på bare 3,49 km2. Den fik status af nationalpark i juni 2010, og er den nyeste.

Ussangoda National Park dækker både landjord og hav, og er et af de vigtigste steder for avlen af havskildpadder. Området har også stor historisk og arkæologisk værdi, hvilket er hovedårsagen til, at det blev gjort til nationalpark.

Wasgamuwa

Nationalparken Wasgamuwa hører til Sri Lankas store parker, og strækker sig med sine 370,629 km2 over centralprovinsen og den nordcentrale provins (Central Province og North Central Province). Området blev gjort til nationalpark 7. august 1984.

I parken findes ruinerne af flere historiske vandtanke, og området er vigtigt for bevarelsen af blandt andet 150 elefanter. Parken er også hjem for den farvestrålende Junglefowl, storke og påfugle.

Wilpattu

Wilpattu National Park er Sri Lankas absolut største med sit areal på 1.316,671 km2. Wilpattu er beliggende i to provinser, nemlig nordvest provinsen og den nordcentrale provins (North Central Province og North Western Province). Wilpattu National Park er ikke bare den største, men også sammen med Yala, den ældste nationalpark i Sri Lanka, og fik denne status 25. februar 1938.

Willupattu betyder land of lakes og nationalparkens kendetegn er de mange naturlige ”floder” som opsamler regnvand. Parken er kendt for sin bestand af leoparder, bjørne og elefanter. Herudover er der et rigt fugleliv og krokodiller, pytonslanger og skildpadder lever side om side.

Yala

Yala National Park er den næststørste nationalpark i Sri Lanka, kun overgået af Wilpattu. Med sine 978,807 km2 strækker den sig over den sydlige provins og Uva provinsen (Southern Province og Uva Province). Yala er måske den mest kendte nationalpark og fik status som sådan på samme tid, som Wilpattu den 25. februar 1938.

Yala består af fem områder eller blokke, som hver har deres eget navn. De to er åbne for offentligheden og har navnene Ruhuna National Park og Kumana National Park. Yala har den højeste koncentration af leoparder i hele verden, og udmærker sig ved et enestående dyreliv. Læs mere om Yala National Park her.

Spørgsmål og erfaringer med nationalparkerne på Sri Lanka

Har du besøg nogle af nationalparkerne må du meget gerne smide en kommentar, så andre kan få glæde af dine erfaringer og læse om fordele/ulemper ved stedet. Du er også velkommen til, at stille spørgsmål om nationalparkerne via nedenstående kommentarfelt.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Jeg kan hjælpe med at planlægge din rejse - Få en rejseplan inkl. privatchauffør - Helt uforpligtende Kontakt mig her
Scroll to Top